Pizza, Bugs & Fun
De eerste Pizza, Bugs & Fun (PBF) waar ik aan deelnam was op 4 november 2016 in Eindhoven. Daarvoor dacht ik altijd dat dit niets voor mij was. Ik ben niet zo heel technisch en ik kan niet programmeren. Niets bleek minder waar. Ook als je niet kan programmeren zijn er genoeg dingen waar je bij kan helpen. Waar je hulp hard nodig is zelfs. Sindsdien schuif ik aan wanneer ik kan. Want boven alles is het vooral veel FUN.
Wat is het eigenlijk?
Een Pizza, Bugs & Fun is een dag waar programmeurs, designers en gebruikers samen werken aan het testen en oplossen van bugs en issues in Joomla!.
Daarnaast zijn er altijd mensen uit het vertaalteam aanwezig die hun tanden in het vertalen van de documentatie zetten.
Je zit fysiek bij elkaar. Dat is heel fijn, want dat maakt het makkelijk om even wat te vragen of te overleggen. Zo kan je elkaar helpen en versterken.
Wereldwijde PBF op 19 oktober
Op 19 oktober 2019 wordt er een wereldwijde Pizza, Bugs & Fun georganiseerd. Over de hele wereld komen die dag mensen bij elkaar, om samen aan Joomla 4 te werken. Met als doel de Issue tracker op nul te krijgen (wat de issue tracker is, lees je verderop).
Doordat deze dag wereldwijd wordt georganiseerd, zijn er op hetzelfde moment experts vanuit de hele wereld beschikbaar voor hulp en ondersteuning en kunnen er grote stappen gemaakt worden in de ontwikkeling van Joomla 4.
Wat gaan we doen?
We werken vanuit de Joomla Issue tracker in Github. Hierin worden alle problemen (issues) die gevonden zijn in Joomla verzameld zodat ze opgelost kunnen worden.
Van hieruit gaan we:
• Issues bevestigen
• Patches (oplossingen) testen
• Patches schrijven
• Documentatie vertalen
Issues bevestigen
Via de Issue Tracker worden er ook nieuwe problemen gemeld. Als er een probleem is gevonden moet het gereproduceerd worden (misschien ligt het wel niet aan Joomla, maar aan een extensie, of aan de instellingen van degene die het meldt). Je kan dus controleren of jij inderdaad ook hetzelfde probleem hebt en zo een issue bevestigen. Als een issue bevestigd is kan er een patch (oplossing) voor geschreven worden, die daarna getest kan worden.
Patches testen
Voor gevonden problemen zijn patches (oplossingen) gemaakt. Deze moeten worden getest in een testomgeving. Als een patch door twee personen succesvol is getest kan de oplossing in de Joomla core worden opgenomen.
Patches schrijven
Met de bevestigde issues kunnen de programmeurs aan de slag. Zij schrijven patches die het probleem oplossen. Zijn de patches klaar, dan moeten ze natuurlijk getest worden.
Documentatie vertalen
Nieuwe documentatie is niet meteen in alle talen beschikbaar; het wordt vertaald door vrijwilligers. Tijdens de PBF gaan we aan de slag met de Nederlandse vertaling van de documentatie voor Joomla 4.
Via het vertaal-portal krijg je toegang tot alle te vertalen artikelen. Kies iets uit dat je leuk lijkt en begin met vertalen.
Goede voorbereiding is het halve werk
Wil je alvast wat meer informatie over hoe je kan gaan testen, wat je moet installeren en hoe de de Issue tracker in Github werkt?
Op de website pizza-bugs-funs.com staat uitleg over hoe je je kunt voorbereiden. Je vindt hier ook een heleboel instructies over hoe je een bug kan bevestigen of hoe je een patch kan testen, maar ook over het gebruik van Glip (conversatie programma), Github, het opzetten van een lokale testomgeving of hoe je je aanmeldt voor het vertaalteam.
Doe mee
Heb je altijd al wat willen doen voor Joomla? Wil je leren hoe je kan testen? Vind je het leuk om de documentatie te vertalen of wil je gewoon een fantastische dag hebben met andere Joomlers? Kom naar de Pizza, Bugs & Fun op 19 oktober 2019 en doe mee!
Waar:
Bussumse Watertoren
Bussummergrindweg 1G
1406 NZ Bussum
Deelname (en pizza!) is gratis. Je kunt je hier aanmelden.