| Door: Ruud van Zuidam. | Categorie: Algemeen.

Taking Joomla! to new heights

Op www.itwire.com verscheen het volgende interview met Andrew Eddie een van de lead developers voor Joomla! 1.6.

Taking Joomla! to new heights

Voor iemand die aan het hoofd staat van een project dat zich ontwikkelt tot het meest gebruikte open source content management systeem, lijkt Andrew Eddie enigszins low-profile. Men zou hem zelfs verlegen kunnen noemen.

Eddie is de development coördinator voor het Joomla! project. Hij heeft ook zijn eigen bedrijf, New Life in IT, dat advies en training rondom het Joomla! CMS verzorgt.

Joomla! is een afsplitsing van Mambo project in 2005. Joomla! betekent letterlijk "allen tezamen", is opmerkelijk succesvol en wordt naar schatting gebruikt op miljoenen websites. Het CMS heeft al veel prijzen en awards gewonnen.

Eddie, die eind 30 is, zegt dat hij zijn kindertijd droom om astronaut te worden niet heeft gerealiseerd. "Misschien zit ik op een dag alsnog in een sub-orbitale vlucht", grapte hij tijdens dit interview met iTWire."

Op de middelbare school, ontwikkelde hij een liefde voor drafting, als gevolg daarvan, wilde hij verder op dit gebied op een hoger niveau, dus besloot hij dat het beter zou zijn om een graad te gaan halen, in plaats van een diploma. Dat bracht hem in de civiele techniek.

Hij had een vroege start voor zover het programmeren aangaat. "Ik begon met programmeren op de Apple-2 in 1990, over zijn 9 jaar op de middelbare school zegt hij "De lesstof voor mijn engineering graad bevatte o.a. UNIX, Fortran en C en gedurende mijn laatste jaar (proefschrift schrijven) was het fundamenteel solide modeller's te integreren teneinde elementen analyse pakketten te creëren. Als ik niet bezig was om C - programma's te schrijven om deze technische berekeningen te maken, was ik wel bezig om Lotus en Excel spreadsheets tot aan hun beperkingen te gebruiken."

In het begin van 2000, trad hij toe tot de GIS-afdeling van de toenmalige Toowoomba City Council, het ontwikkelen van webinformatiesystemen. Onderwijl leerde hij HTML, Perl en PHP vanaf nul.

Wat dreef hem naar vrije (proprietary) software? "Dat is een interessant verhaal, we waren een relatief ondergefinancierde dienst van de Raad, zodat het verkennen van open source - dat voor mij destijds betekende dat het 'gratis' was, betekende dat we geen kosten , maar wel de technologie konden gebruiken zonder ons budget te overschrijden", zegt Eddie.

"Mijn eerste bijdragen waren aan een project genaamd dotProject (dat ook vandaag nog bestaat) en daar vond ik de idealen "FOSS" die eigenlijk al bijna genetisch aanwezig waren in mijn DNA. Dat heeft de weg geëffend voor het kunnen leveren van een zeer krachtige bijdrage aan de wereld waarvan ik nooit ook maar gedroomd kon hebben dat die nu zou bestaan."

Joomla! heeft idealistische boventonen. "Het is in letterlijke zin, natuurlijk - allen tezamen," zegt hij. Maar het heeft ook een idealistische ondertoon. "Koester en begeleid de gemeenschap. Blijf trouw aan de idealen van vrije(proprietary) open source software. Blijf een voorvechter voor de idealen die het project zo groot gemaakt hebben, zodat de volgende generatie de zelfde voorrechten heeft en bedenk dat commercie niet de bron van alle kwaad is en dat er een balans moet zijn tussen licentie voorwaarden en een commerciële realiteit."


De laatste keer dat ik schreef over Joomla! was er een nogal heftige discussie gaande op de forums. Eddie zegt dat deze zaken erg gevoelig lagen, "de omstandigheden waarin wij besloten om een afsplitsing te gaan maken waren ideaal voor het veroorzaken van een groot schisma in de open source community. Je had de glanzende witte ridders van het kernteam, betrokken en ervaren vlees geworden beschermers van de gemeenschap. En je had de opdrachtgevers van Miro, die zelden gezien werden (maar vaak gehoord). Ter verdediging , ze hadden vanzelfsprekend het recht op een commerciële mentaliteit, maar ze wisten gewoon niet hoe dat op de juiste wijze acceptabel te maken voor de de open source community. "

"Je had de intrige van de grote aankondiging van de nieuwe raad van bestuur van de Mambo Foundation en daarnaast de doodse stilte van mijzelf en anderen van het kernteam. Je had de openbaring dat Miro de degens kruiste met de gemeenschap en de stichting kaapte. En tenslotte, je had bijna alle leden van alle teams, we vertrokken samen en eensgezind (allemaal, het Core Team, alle van de forum moderators, iedereen)."

Hij betwijfelt of iets dergelijks ooit nog eens zal voorkomen. "De knop omdraaien die uiteindelijk de wereld op zijn kop zette was een erg moeilijk besluit voor me. Nou, het was gemakkelijk omdat het juiste was om te doen, maar heel moeilijk, omdat ik wist dat we de wereld van duizenden mensen ondersteboven keerden en omdat we niet alle redenen waarom we het deden konden communiceren namen we natuurlijk wel een risicovolle route."

Zijn er nog mensen die betrokken zijn bij het huidige Mambo project die spijt hebben dat ze niet naar Joomla! zijn geswitcht? "Ik denk dat er nog steeds die-hards zijn die hopen dat we falen, ook na al die jaren " zegt Eddie.

"De realiteit is dat we destijds niet wisten of het allemaal wel zou lukken, het is dus begrijpelijk dat er mensen waren die op het Mambo paard hebben gewed, Er zijn mensen geweest die over en weer hebben geswitched sinds die tijd, maar zelfs hard-core liefhebbers van Mambo realiseren zich intussen weld at het een "dood" project is."

"Later, zagen we in het grote GPL debat een splinter organisatie genaamd JCD-A die weer probeerde nieuw leven in het Mambo project te blazen, maar uiteindelijk kwamen ze allemaal terug, omdat Joomla! groeide ondanks de mensen die zeiden dat het niet ging lukken."


Volgens Eddie zal Joomla! ‘High Profile' worden en een serieus alternatief vormen voor de huidige grote commerciële CMS'en. "Het is momenteel alleen ‘low profile' omdat open source heen en weer geslingerd word en in het algemeen niet serieus genomen word door de grote ondernemingen, en de grote spelers in die huidige markt hebben er vanzelfsprekend belang bij dat het zo blijft. Zodra bijvoorbeeld Microsoft e.d. het herkenen als een bedreiging zal het project ook door overheden en grote ondernemingen geaccepteerd worden, op welke wijze dan ook."

"De overheidsorganisaties beginnen door te krijgen dat de open source communities zich anders opstellen als de gebruikelijke bedrijven. Er zal nog wat tijd overheen gaan maar als de steun en het gebruik van open source binnen de overheid toeneemt, dit ook zal leiden tot nieuwe kansen en banen."

Ik vroeg hem welk type business model hij het beste vind passen bij een open source project van de grootte, en waarom hij ondanks zijn grote betrokkenheid bij vrije (proprietary) software, zelf ook commerciële extensies voor Joomla! aanbiedt.

"Tja, je vraag is "to the point" en gaat in op een van de meest wijdverspreide en verkeerd begrepen gebieden van economische modellen" reageert Eddie. "Proprietary/eigendom betreft de licentie van de software, niet of je er geld voor kunt vragen. Je kunt gratis open source software hebben en varianten waar je voor moet betalen."

"De GPL licentie van Joomla! verhinderd het gebruik van proprietary licentie software geheel. Er zijn weliswaar uitzonderingen, zoals bijvoorbeeld templates, maar als je wilt afwijken van de gebruikte licentie is het verstandig om goed juridisch advies in te winnen."

"Bedrijven die een businessmodel gebruiken met een proprietary licentie voor hun extensie's zullen binnenkort niet meer worden vermeld op de Joomla.! site , in het bijzonder op de JED, de Joomla! Extension Directory. Dat is een behoorlijke stap van Joomla!/OSM om te zorgen dat alles voldoet aan de licentie voorwaarden. Ik heb inderdaad een commercieel business model voor mijn extensies die ik via JXtended release maar alle code is volledig GPL!."

Eddie en zijn team hebben een "roadmap" voor de volgende versie van Joomla! "voor het toevoegen van sommige verplichte en optionele mogelijkheden, dit omdat we werken met vrijwilligers. Het is praktisch onmogelijk om te voorspellen hoe Joomla er over 5 jaar uitziet, echter aan de ander kant, ik zou graag zien dat Joomla! (framework) als basis dient voor het ontwikkelen van applicaties, extensies e.d en die worden dan aangeboden via iets soortgelijks als de iPhone apps shop. En dergelijke ontwikkeling zal waarschijnlijk niet eens 5 jaar duren."

Hij heeft geen problemen met kritiek op het CMS zolang het maar eerlijk en gefundeerd is. "Dit komt denk ik doordat ik het liefste hoor dat men eerlijk is over de zwakke punten van Joomla!" zegt hij.

"Ik heb een hekel aan het klassieke 'Tien redenen waarom ik Joomla haat' omdat dit meestal uitdraait op 10 redenen die men niet begrijpt omdat ze de software niet op de juiste wijze weten te gebruiken (of nog praten over wat men zich herinnert van Joomla! 1.0 en zich niet realiseert dat de ontwikkeling niet stil staat en er sindsdien een nieuwe versie is gereleased). "

"Er was een klassieke 'Joomla! is evil' post die veel gepolariseerde reacties opleverde maar uiteindelijk werd de geloofwaardigheid van de auteur teniet gedaan omdat hij niet gebaseerd was op feiten maar puur op zijn persoonlijk vooroordeel."

Eddie leeft in Toowomba, Queensland, met zijn vrouw en drie kinderen, zijn vrouw is een volgt een opleiding tot pastor. "Ironisch, ik ben druk met het geven van trainingen en opleidingen terwijl mijn vrouw voor dat ze begon met preken, actief was in het onderwijs als lerares" zegt hij. "We zijn een familie met een grote liefde voor Schotse collies."

Eddie heeft een technische blog site 'The Art of Joomla', waar hij probeert om tekortkomingen in de Joomla! developer documentatie te beschrijven en om functionaliteit te verduidelijken.

Dit artikel is overgenomen en vertaald met toestemming van iTWire en de auteur Sam Varghese. Het originele artikel vindt u hier //www.itwire.com.