| Door: Sander Potjer. | Categorie: Algemeen.

Belgische Web Content Management Markt

Onderstaand artikel is oorspronkelijk geschreven door Bruno Peeters en verschenen op zijn weblog. De gegevens van Linkedin zijn aangevuld met Nederlandse gegevens.

wcmIn de laatste Amplexor ECM Bulletin (hun maandelijkse email nieuwsbrief) stond een bericht over de "The Web Content Management vendor market anno 2010". Het leuke van dit bericht was dat de auteur ervan moeite genomen had om in de CV database van Monster na te gaan hoeveel Belgische CV's er waren waarin expertise met sommige web content management systemen vermeld werd.

Just a random check on the Belgian Monster CV database showed we could find CVs for the following Web Content Management (WCM) vendors (dd 1st of February 2010).

  1. Joomla: 278 CV’s
  2. Drupal: 125 CV’s
  3. SDL Tridion: 62CV’s
  4. Interwoven: 26 CV’s
  5. Typo3: 26 CV’s
  6. Sitecore: 9 CV’s
  7. Ektron: 8 CV’s
  8. Smartsite: 6 CV’s
  9. Fatwire: 5 CV’s
  10. OpenCMS: 3 CV’s

Although this is a snapshot and by no means an indication of the actual qualifications of the candidates, it provides a rough idea on how large the expertise ecosystem for different vendors is.

Het leek mij zeer origineel om web content management systemen te rangschikken volgens populariteit in CV's. Amplexor had er nog een extra bron van CV's kunnen bijnemen, meer bepaald de Belgische (red. en Nederlandse d.d. 02-03-2010) Linkedin profielen. Ik heb het lijstje van de 10 WCM's nog aangevuld met vijf extra systemen.

Deze info van Amplexor ECM Bulletin en de profielen van Linkedin geven enkel indicatie over de aanbodzijde, hoeveel personen er beschikbaar zijn met kennis over sommige web content management systemen. Het leek mij interessant dit aan te vullen met info over de vraagzijde, hoeveel vraag is er naar personen met WCM kennis ? Eerst ben ik op zoek naar sites die jobs aanbieden. In de gevonden sites heb ik dan gegaan hoeveel jobaanbiedingen er waren voor elk van de WCM systemen in het bovenstaande lijstje. Onderaan dit bericht kan u de gedetailleerde info per jobsite vinden, u kan ook op de tabel of de grafiek klikken voor een grotere versie.

wcm-jobs

wcm-jobs2

Wat hebben we uit al deze cijfers geleerd ?

  1. Sharepoint is veruit het meest gevraagde WCM systeem. Dit WCM systeem kent ook de grootste schare aanhangers (althans personen die beweren dat ze er iets van kennen ...).
  2. Joomla, Drupal en Documentum volgen op respectabele afstand, zowel langs de aanbodkant (de CV's) als de vraagkant (de jobaanbiedingen).
  3. Op dit ogenblik is er amper vraag naar personen met wiki-expertise. Er is dus nog werk aan de winkel voor Wikipodium, het clubje van Belgische wiki gebruikers.
  4. Sommige sites met jobaanbiedingen scoren ronduit slecht, er is amper info beschikbaar over jobaanbiedingen waarin naar WCM expertise gevraagd wordt. Personen met WCM expertise die een job zoeken zou ik aanraden eerst de sites van VDAB en Monster te bekijken.
  5. red. JoomlaCommunity: er in Nederland volgens Linkedin 1366 personen min of meer actief werken (of hebben gewerkt) met Joomla.

En de geïnteresseerden kunnen in het originele artikel van Bruno Peeters de links naar de diverse sites met jobaanbiedingen terugvinden.