Waarschuwing
Kan map niet verwijderen. Pad: [ROOT]/cache/com_content
Bericht sluiten

| Door: Hans Kuijpers. | Categorie: Eindhoven.

Verslag JUG Eindhoven 12 december

Het is frisse en natte december avond. Binnen is het lekker warm en gezellig. Eerst gezellig kletsen over klokken, daarna aan de slag met de onderwerpen van het verloren briefje. 

Het verloren briefje met onderwerpen is helaas niet gevonden, dus aan de slag met een Dr. Joomla en wat verder ter tafel gekomen is. 

Joomla Cassiopeia met Cards override

De pagina https://jacvanhouten.nl/muziek is een category card weergave van com_content. Dit is een template override middels de Cards, gemaakt door Brian Teeman en aangeboden via GitHub.  https://github.com/brianteeman/joomla-cards

Middels deze override kun je cards weergave creëeren van artikelen in een gekozen category, om daarna door te klikken naar het volledig artikel. Maar... er zijn wel een paar dingen die nog aangepast mogen worden voor de site in deze. 

  1. Hoe kan ik i.p.v. een 'lees meer' tekst-link een bv. een groen driehoekje (afbeelding) plaatsen?
  2. Hoe krijg ik die link (lees meer of die afbeelding) op dezelfde hoogte?

Aangaande vraag 1.

Aangezien er gebruik gemaakt wordt van Cassiopeia als zijnde een child template weten we dat standaard Font-Awesome ingeladen wordt. Het icoontje voor pijltje naar rechts in een rondje is: https://fontawesome.com/icons/circle-chevron-right?f=classic&s=solid

Deze kun je in je code verwerken met: <i class="fa-solid fa-circle-chevron-right"></i>

Op de plek waar in card_vertical.php de linktekst geplaatst wordt vervang je die met bovenstaande code. https://github.com/brianteeman/joomla-cards/blob/6ffab62ff2f66e316b5d049c853058960e75985d/cards/card_vertical.php#L53 

Aangaande vraag 2.

Tijdens de meeting is het volgende stukje css voorgesteld:

.card-body {
    display: flex;
    flex-direction: column;
}

.card-body > a {
    margin-top: auto;
}

Maar bij het schrijven van het verslag schiet me te binnen dat de styling van de cards, net zoals de rest van Cassiopeia, gemaakt wordt met Bootstrap 5. De styling kan dus ook verzorgd worden met een aantal bestaande classNames van Bootstrap.

<div class="card-body text-center">
Wijzigen naar
<div class="card-body text-center d-flex flex-column">

en

<a class="<?php echo ($params->get('link_class_v'))>
Wijzigen naar
<a class="mt-auto <?php echo ($params->get('link_class_v'))>

Met deze toevoeging blijf je netjes binnen Bootstrap.

Diverse rare dingen bij verhuizing naar andere hosting

Een van de deelnemers is met de hosting over naar een andere partij. Dat heeft ook tot gevolg dat de controle paneel van het domein in ene anders is. De nieuwe hostingpartij maakt gebruik van cPanel en dat is even wennen. Zaken staan onder een andere plek en er verschijnt bij een van de sites een rare waarschuwing van de database. 

[Waarschuwing] #__finder_tokens The storage engine for the table doesn't support check
[Waarschuwing] #__finder_tokens_aggregate The storage engine for the table doesn't support check

De genoemde tabellen zijn Joomla core tabellen. In tegenstelling tot het verwijderen van de ze tabellen, wat gebeurd is om het issue op te lossen, adviseren we contact op te nemen met de hosting provider om een setting van MySQL of MariaDB aan te passen waardoor de genoemde storage engine wel check gaat ondersteunen.

Vraag: Is er een NL taalpakket voor AkeebaBackUp?
Antwoord: ja, via Downloads op deze website.
https://joomlacommunity.nl/downloads/extensie-vertalingen/106-nederlands-taalpakket-akeeba-backup-8-0-2
De download is echter wel vrij oud, dus zullen er bepaalde taalstrings ontbreken. Je kunt de community helpen om de ontbrekende taalstrings aan te vullen. Dit kan via [email protected]

Vraag: Waar kan ik eventueel rechten wijzigen in database/ Joomla?
Antwoord: In Joomla kan dit nergens, maar waarom zou je dat willen? Zodra je Joomla geinstalleerd hebt is er een connectie met de database en daar blijf je van af. :-)

Vraag: Versturen email vanuit Joomla?
Antwoord: Joomla kan mail versturen, maar de mailbox waarin het uitgelezen kan worden is niet in beheer van Joomla. Dit issue betrof geen Joomla issue en wordt verder niet uitgewerkt in het verslag. Buiten het verslag en de meeting om wordt ondersteuning verleend.

Wat maakt een website een goede website?

"Bij de eerste aanblik moet je zien waar de site over gaat."

De website eyefilm.nl bevat links een sidebar waarmee je snel een overzicht krijgt van de vertoningen voor vandaag en de komende dagen. Een bezoeker die voor het eerst komt kan verward zijn door deze weergave, daar het net lijkt op een venster dat eronder ligt. Vaste huisstijl is ook de dubbele melding van de titels...Eenmaal aan gewend ga je er makkelijk mee om. 

De website stedelijk.nl is echt in-your-face, afwijkend van de standaard en erg wennen. Niet mijn ding. 

De website ndt.nl is artistiek interessant, maar de tekst op de embedded video is minder / niet leesbaar. de embedded video varieert per uitvoerig. 

"Informatief en duidelijk, ik moet snel kunnen vinden wat ik zoek"

Op zowel de website amsterdam.nl als de website heusden.nl is het eenvoudig de openingstijden van de milieustraat te vinden.

"Een goede website is afhankelijk van de doelgroep en de verwachtingen die je hebt."

Dr. Joomla

Volgende keer

De volgende JUG Eindhoven is op dinsdag 9 januari 2024. Het onderwerp van deze meeting en de mogelijkheid tot aanmelden is terug te vinden op https://joomlacommunity.nl/agenda/event/756-jug040-bijeenkomst-eindhoven

Vragen voor Dr. Joomla kun je kwijt als reactie onder de aankondiging.

1000 Resterende tekens


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.