Waarschuwing
Kan map niet verwijderen. Pad: /data/sites/web/joomlacommunitynl/data/test.joomlacommunity.nl/public_html/cache/com_content
Bericht sluiten

| Door: Jan van Breugel. | Categorie: Enschede.

Verslag JUG053 dinsdag 11 juni 2013

jc-gebruikersgroep-enschedeVerslag JUG 11 juni 2013

Met een opkomst van 12 mensen beginnen we aan weer een geweldige avond.

Marijke nodigt een nieuwe aanwezige uit zich voor te stellen. Hij wordt van harte uitgenodigd de gelederen te komen versterken. Hij stelt gelijk de vraag i.v.m. backuppen. Aan het einde van de bijeenkomst zullen we daarop ingaan. Als het antwoord afdoende is dan is het de bedoeling om dat te omschrijven op de site, zodat we een vraag/antwoord database op het forum kunnen zetten.

Marijke memoriseert de gang van zaken en wijst ons nog op de vraag van vorige keer: geef je voorkeuren wat betreft presentaties via het forum op. Het forum wordt even getoond via de beamer.

 

Hoe zet je je berichten op gelezen? Via directe links selecteer je ongelezen berichten als gelezen, zodat de teller weer op nul komt te staan.

Nieuws:

Marijke wijst ons op www.jandbeyond.org Dat staat vol met de nieuwste ontwikkelingen aangaande Joomla.

Vanavond zullen we het hebben over Warp Framework

Verschil met template is: index.php, CSS map, enz. is nodig zoals we weten. In warp framework zit alle standaard al ingeweven.

Vraag: het duurt lang voordat veranderingen worden doorgevoerd. Cache uitschakelen en browsercache legen.

Framework is een pakket met allerlei functionaliteit. Installeren als extensie. Je krijgt het te zien bij template beheer.

Op yootheme.com kun je master theme downloaden. Laat zich makkelijk aanpassen, zonder dat je bij updaten weer opnieuw moet beginnen met aanpassen.

Voor kleine aanpassingen ga je naar 'custom.css'.
De master theme is al responsive.

Yootheme stijl aanpassen via template beheer stijl bewerken. Je kan daar de algemene instellingen bewerken en de profielen. Breedte is in pixels. Daarna procenten als je responsive hebt aangevinkt. Zonder in de code bezig te zijn kun je zo al veel aanpassen.

Je kunt ook zien welke bestanden zijn aangepast. Die moet je voor een update backuppen en na de update weer terugzetten, zodat je de aanpassingen behoudt.

Bij yootheme is een map erg belangrijk: styles. Daarin kun je veel aanpassen. Zie ook de documentatie bij yootheme.com. Daar lees je terug wat Marijke ons vertelt.

In template.php kun je posities maken en achtergronden aanpassen. In template beheer kun je je gemaakte style kiezen.

In google chrome kun je kiezen voor extra/hulpprogramma's voor ontwikkelaars en dan kun je allerlei looks uitproberen zonder dat je echt veranderingen doorvoert. (soort firebug) Sneller door rechtermuisknop en kiezen voor 'element inspecteren'.

@import url(....warp/css/layout.css) aanpassen in de template.css, zodat je de juiste layout krijgt.

Uit de boomstructuur kun je benodigde bestanden kopieren en in je eigen stylesmap plaatsen en aanpassen. Wel je route goed zetten in de css bestanden.

Filmpjes in youtube zijn ook een goede hulp.

Wanneer class. Verschil class en ID. Class op meerdere plekken inzetbaar. ID is alleen te gebruiken op 1 plaats op de pagina. Class is een '.' en ID is een '#'

RGBAcode van background kun je transparanter maken zonder dat de letters transparanter worden.

Met bg-b div:before en bg-b div:after kun je nog meer verfijnen. Komt dan voor of achter de centrale div te staan. Blijft allemaal zichtbaarder in je responsive.

Op chrome 'webdeveloper' toevoegen; dan kun je ontwerpen zichtbaar maken en verfijnen in je browser.
respons.si laat ook zien wat je site responsive doet.

In browsershots.org kun je je site testen hoe die eruit ziet in een andere browser. (Zie ook pepermunt.net/website-maken/website-testen-in-verschillende-browsers.html)

Na de pauze gaan we naar de backup-vraag van het begin.

Tip: akeeba. Dat is al geprobeerd.

Kickstart heeft hij nog niet geprobeerd. Dan gebeurt het installeren automatisch. Als het handmatig moet pas je de configuration.php aan.

Kortom: Akeeba installeren in de site. backup maken - je 'backup'.jpa bestand downloaden. kickstart.php en dat bestand in de root zetten. In de browser kickstart.php starten en uit laten voeren.

Wanneer je het pad niet meer weet dan kun je path.php downloaden van joomlacommunity en in je root zetten. Die geeft dan de nodige informatie.

Er wordt nog even gewezen op de noodzakelijkheid van updaten van je extenties enz. Je voorkomt zo dat je snel gehackt wordt. 'Eyesite' is een extentie die je bestanden scant en aangeeft wat er t.o.v. de vorige keer is aangepast. Zo kun je het hacken ook controleren.
tip: Zoeken naar stukjes hackerscode via je editor. Er zijn ook scripts die je site kunnen controleren (meestal niet gratis; zie myjoomla.com) Admin tools pro kan het ook, maar de provider moet dat wel ondersteunen.

Maak ook een nieuwe superadministrator en verwijder dan pas de oude superadministrator. Het ID wordt dan veranderd.

Joomla 2.5 updaten naar 3.x
Tot juni 2014 wordt 2.5 nog ondersteund. Nu is er 3.1.1 al. In 3.2 zullen nog nieuwe features worden toegevoegd. In 3.5 worden er geen nieuwe features toegevoegd. Dat is dan weer het moment om joomla 4 te gaan ontwerpen.

In de updateserver gaan kiezen voor de korte termijn ondersteuning. Dat pas doen als je alle extenties en modules, templates hebt gecheckt op compatibiliteit. Zorg ervoor dat je een backup hebt. Mocht een extentie niet werken dan kun je kijken of opnieuw installeren helpt.

In bootstraps blijven fotobestanden even groot. Stel dan in dat hij ook gebruik maakt van thumbles of verschillende groottes (hangt van apparaat af) download. Plaatjes voor op de laptop, tekst voor op de phones.

iCagenda met een module gemaakt door Marijke. Wie belang daarbij heeft kan bij Marijke terecht.

Voor de vakantie nog 1 bijeenkomst nl. 9 juli (eerste week schoolvakantie)
Meld je op tijd aan. Het heeft financiële consequenties.
Geef wensen aan via forum

1000 Resterende tekens


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.