Waarschuwing
Kan map niet verwijderen. Pad: [ROOT]/cache/com_content
Bericht sluiten

| Door: Wouter Turkenburg. | Categorie: Leiden.

2020 03 03 JUG071 Verslag

JUG 071 Verslag 2020 03 03

De deelnemers deze avond van de JUG071 verbaasden zichzelf en elkaar over de hoeveelheid kennis er in huis is. Zowel parate kennis als voor deze gelegenheid opgediepte en uitgediepte kennis. Hierbij het lijstje van de meest besproken topics van de avond.



Google Analytics
Integreren van google analytics op je site gaat via www.google.analytics.com
Ook nodig is www.devloppers.google.com dat het nodige vertelt over de snelheid van de pagina. Je dient een code op vragen bij GA en die plaatsen in de header van je website.
Google Tag Manager Plugin is ook nodig. Pro versie kost €10 en biedt meer mogelijkheden.
Op zich allemaal niet moeilijk in te stellen maar het soort bruikbare gegevens dat het oplevert is niet heel groot. Het lijkt erop dat het vooral Google is die iets aan de gegevens heeft en niet de doorsnee gebruiker. Om meer informatie over je bedrijf te krijgen kun je terecht bij www.businessgoogle.com om je bedrijf te claimen.

Matomo.
Dit is een losse applicatie. Oppassen: niet in de public_html plaatsen maar in een submap. Plugin laden en de code overnemen. Er is een goed overzicht met veel widgets die aan te passen zijn via het dashboard. Een database is te activeren waarin achtergronden worden opgeslagen. Zoekgedrag wordt goed vastgelegd. Overzichten zijn eenvoudig te instellen. Ook emailrapporten zijn in te stellen waardoor je dagelijks/wekelijks verslagen binnenkrijgt. Tevens zijn er allerlei plugins beschikbaar. Er is een forum op github waarin de applicatie wordt verder ontwikkeld: https://github.com/matomo-org
Een handige handleiding voor Matomo is gemaakt door JoomlaShack:
https://www.joomlashack.com/blog/tutorials/alternatives-to-google-analytics-joomla/?utm_source=Joomlashack&utm_campaign=0a465073ff-EMAIL_CAMPAIGN_2018_10_11_01_01_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_80803af9fd-0a465073ff-270947297

Cache
Cashen is het opslaan van webpagina’s zodat ze niet telkens opnieuw moeten worden gegenereerd. De theorie is eenvoudig, de praktijk is gecompliceerd. Het proces van cachen vindt op allerlei niveaus plaats, is op allerlei manieren in te stellen maar een goed en compleet overzicht op hoe het werkt is niet eenvoudig te verkrijgen.
Bij ‘algemene instellingen’ is cache in te stellen. Conservatief is het beste. Dan zijn er vele plugins. Jotcashe is de plugin die werkt als een cache-manager. Jotcomponents laat zien wat en hoe wordt gecached en hoe het is uit te zetten. Vaak schoont cachecleaner alsnog wat op.

GTmetrix
Een handige en veelgebruikte analyse tool voor websites is te vinden op https://gtmetrix.com/
Je kunt je gratis aanmelden en dan instellen bij users: vanuit Londen.
Het is goed om alle tabs door te nemen. Vaak zijn de afbeeldingen die rood gaan staan. Maar te behalen verbeteringen zijn soms minimaal. Javascrip instellingen: alleen doen als je weet wat je doet.
De tips en aanwijzingen zijn goed na te lopen en vaak zijn de problemen eenvoudig te verhelpen. De waterval laat goed zien waar er mogelijke vertragingen zijn. Telkens opnieuw testen is nodig.

JCH Optimize
Deze plugin is te vinden op www.jch-optimize.net De plugin is geïnstalleerd op de JUG071 website. De website van de plugin is in het Engels met wel heel veel jargon. Simon Kloostra heeft op zijn website een filmpje geplaatst met goede uitleg: www.joomlaseo.com Er zijn nogal wat zettingen in de plugin die ingesteld kunnen worden. Soms op de tekst klikken die dan uitklapt met meer uitleg.

Over een enkele maanden wordt opnieuw gekeken naar hoe ver iedereen met de diverse onderwerpen is doorgegaan.

Vragenrondje: enkele probleempjes worden opgelost.

Er wordt een forum opgezet om problemen te bespreken die de deelnemers tussen de bijeenkomsten door tegen komen.

WT
4/3/2020

1000 Resterende tekens


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.