Waarschuwing
Kan map niet verwijderen. Pad: [ROOT]/cache/com_content
Bericht sluiten

| Door: Fred van der Neut. | Categorie: Rottterdam.

Verslag JUG Rotterdam - 20 maart 2017

Deze keer waren er 15 personen aanwezig waarvan er ongeveer 10 hebben meegegeten.

Nieuws/Mededelingen

 1. De JUG010 werkgroep met als onderwerp Yootheme Pro is op 27 maart, locatie Laan op zuid 2, Rotterdam, aanvang 19:00 uur, iedereen, ook Joomlers buiten Rotterdam zijn welkom. Nadere informatie hierover op: https://www.joomlacommunity.nl/component/rseventspro/event/157-jug010-werkgroep-yootheme-pro
 2. Op de aanstaande JoomlaDagen zullen examens worden afgenomen voor het Joomla administrator examen.
 3. Het nieuwe Joomla hoofdbestuur is bekend. Er is een nieuwe president, een nieuwe vice president, een nieuwe secretaris en een nieuwe penningmeester. Dus er is een geheel nieuw hoofdbestuur gekozen. Zie: https://community.joomla.org/blogs/leadership/3103-joomla-officer-election-results.html
 4. De upgrade van Joomla 3.7 (en kort daarna 3.8) die binnenkort uitkomt naar Joomla 4.0 is geen grote migratiestap maar verhoudt zich meer als een normale update.
 5. Roland geeft een sneak preview van de administrator van Joomla 4.0
 6. Fred is vandaag jarig en trakteert Joomla koekjes.

Joomla 4 screenshot

 

Presentatie HikaShop plugin voor Widgetkit door Jeroen Moolenschot

Jeroen MoolenschotJeroen, die 2 dagen in de week als docent economie in het middelbaar onderwijs werkzaam en de rest van de dagen vult met het bezig zijn met zijn eigen bedrijf Joomill, is vandaag uitgenodigd om zijn eigen ontwikkelde plugin Hikashop voor Widgetkit te presenteren.

Hikashop is op dit moment de beste manier om een serieuze webwinkel binnen Joomla te bouwen. Hikashop is qua vormgeving een beetje statisch, dit kan veel mooier worden weergegeven. Yootheme Widgetkit kan gebruikt worden om je content op een dynamische manier weer te geven, dit zonder enige kennis van code. Met deze plugin kun je beide extensies combineren. Zo creëer je prachtige pagina's met jouw producten in een handomdraai.

Jeroen werkt sinds 2006 met Joomla. Hij is lid van het Joomla Showcase Directory team en naast het ontwikkelen van websites en webshops heeft Jeroen in de afgelopen jaren ook enkele extensies gebouwd voor Joomla en Hikashop. Tijdens deze avond zal hij alle mogelijkheden van de Hikashop Plugin voor Widgetkit met je doornemen.

JoomillDemo: Hikashop voor Widgedkit
Kosten: 30 euro, met couponcode JUG010 (geldig tot en met 01 April), is deze tijdelijk 20 euro (exclusief BTW). Deze zeer leuke en zeer betaalbare plugin die te verkrijgen is via de website van Joomill-extensions.com is zeker een aanrader.

De aanwezigen bedanken Jeroen voor zijn uitleg.

De presentatie is hier te downloaden: Hikashop Widgetkit plugin - JUG Rotterdam

 

Presentatie "Jam Karet" door Roland Dalmulder

Roland DalmulderRoland Dalmulder test zijn presentatie die hij als afsluiter op de komende JoomlaDagen gaat geven uit in deze JUG010.

"Jam Karet", de tijd van elastiek. Een Indonesische uitdrukking om aan te geven dat alles rekbaar is. In Joomla is dit niet anders, nieuwe features laten op zich wachten en nieuwe releases worden uitgesteld. Toch gaan we vooruit kijken, wat komt er in de aankomende versies, wanneer ligt Joomla 4 in de schappen? en meer van dit soort vragen.

Wat heeft de toekomst nog meer in petto voor Joomla, dat gaan we ook onderzoeken. Wellicht dat we dan wat minder te maken hebben met "jam karet".

 

jam karetAls voorbeeld: In Joomla 3.7 worden heel veel zowel grote als ook kleine nieuwe features geïntroduceerd. Het inbouwen hiervan in Joomla kost veel tijd en in het vooruitzicht gestelde release datums hiervan worden dan vaak uitgesteld. Een in het vooruitzicht gestelde release datum is dan dus ook niet meer dan een richtmoment waarop alle ontwikkelaars die hieraan vrijwillig werken zich richten. Het leuke hieraan is dat iedereen die wil hieraan kan meewerken, de een is goed in het ontwikkelen van code, de ander is sterk in het vertalen van tekst en een derde test via de issuetracker de nieuwe features waardoor alle bugs worden opgelost. Het totale Joomla gebeuren is een groot project met diverse invalshoeken welke tot stand komt door vrijwilligers en voor gebruikers. Wellicht vind jij het ook leuk en sluit je je aan bij een van de vele werkgroepen en lever je met plezier een bijdrage aan de toekomst van Joomla.

De aanwezigen geven feedback aan Roland ter voorbereiding van zijn presentatie op de JoomlaDagen.

 

Dokter Joomla!

 • Fred geeft aan dat hij in Hikashop tegen een probleem aan liep. Alle producten in deze Hikashop waren gratis. Toch gaf Hikashop aan dat er per productitem 1,- euro betaald moest worden, een heel vreemde zaak. In Hikashop zelf was niets te vinden wat dit probleem veroorzaakte, alles stond goed ingesteld. In dit geval is contact opgenomen met de support van Hikashop zelf en is gebleken dat het probleem buiten Hikashop lag omdat een plugin van een derde partij die wel gebruikt kan worden met Hikashop de veroorzaker van dit probleem was. Deze plugin was in het verleden ooit eens geïnstalleerd in Joomla en stond er nog steeds en was gepubliceerd maar werd niet meer gebruikt. Nadat de plugin is ge-depubliceerd was direct het probleem weg. Dit probleem was alleen aanwezig als een item gratis was, zodra een item een prijs had gaf bleef alles goed werken, de ontwikkelaar van deze plugin zal hiervan op de hoogte gesteld worden want dit is uiteraard niet de bedoeling van deze plugin.
 • De browser IE 11 laat in windows 10 niet alle Joomla knopjes zien terwijl in een andere browser op een andere computer wel alles goed te zien is. Het vermoeden is  dat bij de browser instellingen javascript uitstaat, advies is deze aan te zetten. Beter is IE niet te gebruiken en bv Firefox te installeren.
 • Kan je in Wamp php 7 gebruiken? Ja dat kan deze kan je bij de instellingen van Wamp kiezen, zie hiervoor: https://www.youtube.com/watch?v=3_iIxYuZXNc of https://www.youtube.com/watch?v=oLGUIwtfIvo
 • Rob van de Steenoven meldt dat er een nieuwe JPEG Encoder van Google is met de onuitspreekbare naam Guetzli

  https://research.googleblog.com/2017/03/announcing-guetzli-new-open-source-jpeg.html


De avond is weer omgevlogen, de volgende JUG010 is op dinsdag 18 april, tot dan.

Sponsoring JUG010

Per 2017 heeft de JUG010 sponsoren waardoor de maandelijkse JUG010 bijeenkomsten gratis kunnen blijven. Ook kunnen eventueel te houden Pizza, Bugs & Fun (PBF) in het Rotterdamse (deels) hiermee gefinancierd worden. De sponsoren zijn:

iFredBizzXLCrosslineMedia7Strel

1000 Resterende tekens


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.