Arie opent de avond en heet iedereen welkom. Een paar oude bekende, de vaste kern zijn vanavond gekomen op de JUG010. Een goede opkomst voor de nieuwe locatie, het belooft een leuke avond!

 

Eerste JUG op de nieuwe locatie, lookies.nl

Arie doet de opening:

 1. Welkom bij Lookies (Bas van Look)
 2. Nieuws en ontwikkelingen (Arie)
 3. Arie bespreekt een paar JED entries
 4. Sponsoring 2020 (Maarten). Iedereen wordt opgeroepen na te denken over sponsoring. Iedere bijdrage maakt het voor de JUG een stuk makkelijker en leuker om interssante sprekers te regelen die we een passende vergoeding kunnen geven. 

Nieuwtjes & Ontwikkelingen

 • Status Joomla 3.9, 3.10 en 4 alpha / beta
 • 29 november 2019 was Joostock (Arnhem)
 • Programmering 2020 (door Maarten)

Hoofdonderwerp

Maarten geeft een presentatie over template overrides. Zijn presentatie is hier te vinden

Doctor Joomla

De volgende vragen zijn behandeld: 

 • Onderwerp: Ik krijg de edit-own-functie van een author nog niet werkend. Mijn vraag aan Dokter Joomla! is:: Ik heb in de kerstvakantie de tijd genomen om me enigszins te verdiepen in het rechtenverhaal van Joomla, met onder andere de Joomla!3 Beginner's Guide van Eric Tiggeler - van al weer een paar jaar terug - onder handbereik, voor introductie en overzicht. De gebruikersgroepen/rollen author, editor en publisher leken me interessant voor het organiseren van contentbijdragen aan de voorkant van een Joomlasite. Met de naïviteit waarmee ik een en ander uitprobeerde, moest ik me eerst nog, met een reactie die ik op mijn post op een forum kreeg, gaan realiseren dat het concept van author, editor en publisher alleen werkt voor blog- en listbijdragen. Toen dat eenmaal duidelijk was, kreeg ik dat concept vlot werkend, op een onderdeel na. De edit-own-functie voor de author lijkt niet te werken. Dat wil zeggen: na het saven van een concept ziet de author zijn eigen article niet meer. De vraag is wat ik fout doe.
  Bekende bug van Joomla, is by design, maar in de community nog de nodige onenigheid over.
 • Cronjob Akeeba Backup: Mijn vraag aan Dokter Joomla! is:: Hoe maak je een cronjob aan waarmee je Akeeba op sprecifieke tijden automatisch een back-up laat maken?
  Kleine uitleg gegeven over cronjobs, en hoe je dat met akeeba en cpanel/directadmin kunt inregelen
 • Waarom kun je sommige files wel overriden (uit componenten en modules) en andere (bijv. error.php of index.php van het template zelf) niet?
  CORE JOOMLA FILES ( error.php en index.php van het template) kun je wel aanpassen, maar niet overriden.
 • Hoe werkt google recaptcha / en of de invisibel recaptcha? hoe kunnen we controleren of dit werkt?
  Volgende keer komt op JUG010 met een voorbeeld hoe we dit moeten instellen of laten zien.
 • Hoe krijgen we custom fields in RSforms pulldown.
  Dit kan alleen met een goede view of query in de custom PHP code die gebruikt wordt om een formulier te tonen.

Meedoen?

Wil jij ook eens aanschuiven bij de Gebruikersgroep in Rotterdam, de JUG010? Tussen Gouda, Den-Haag en Rotterdam in, liggen we prima gelegen voor een breed publiek! Aanmelden is niet verplicht maar wel gewenst, er is een gezellige bar, toegang is GRATIS, veel interactie, meestal wel tijd voor vragen aan Dokter Joomla. We eten van te voren met meestal een flinke groep. Je bent gewaarschuwd: de groep is groot, deelt heel veel kennis en het blijft meestal niet bij één keer meedoen!

Je bent van harte welkom!

3 reacties

EasyDiscuss Avatar
Frank
Die vragen/antwoorden zijn wel beetje bizar mensen. Ik zie geen echte antwoorden op de vragen nl. Op deze manier lijkt mij het zinvoller om het niet te publiceren.
Voorts vind ik werkelijk nergens informatie over de voortgang van Joomla 4 sinds Alpha 12. Het lijkt wel dood te bloeden. Nergens info en niemand die er wat van wil cq kan zeggen. Ik vrees met grote vreze dat er niks meer van komt. Joomla raakt verder achterop. Ik ben 10 jaar Joomla gebruiker mbt webdesign maar ik heb er een slecht gevoel over.

0
EasyDiscuss Avatar
Martijn Maandag
Ben je aanwezig geweest bij deze of een andere JUG en heb je je vraag daar gesteld?
Als je over Joomla 4 wilt discussiëren kun je beter iets in het forum plaatsen, dan krijg je waarschijnlijk eerder een reactie als hier bij het verslag van een JUG.

0
EasyDiscuss Avatar
Hans van der Meer
Er is onlangs een voorzichtige datum geplakt op Joomla 4 beta 1.
https://developer.joomla.org/roadmap.html#4

En de ontwikkeling gaat zo hard als het kan met de vrijwilligers die er aan mee kunnen helpen. Er zit nog wel wat werk in voordat het beta is.

0

Reageer

1000 Resterende tekens