Een online meeting van de JUG 010, als afsluiter voor 2021, een mooi jaar voor Joomla, met de komst van Joomla 4

Agenda:

  1. Welcome, opening door Arie. 
  2. Locatie
  3. Open agenda

Met betrekking tot de locatie, nu online, maar zodra mogelijk weer fysiek natuurlijk, is besloten geen gebruik meer te maken van de locatie Lookies. Howel het eten en de sfeer daar prima waren, was de plek te gehorig om een goede JUG te kunnen organiseren. De eerstvolgende fysieke JUG, en wanneer dat is, is nog niet bekend, zal in centrum Rotterdam zijn, aan de de Hofplein-rotonde. Arie heeft hier een flex-werkplek die ook ruimte heeft voor een leuke JUG meeting. Prima bereikbaar met het OV en voldoende parkeergelegenheid. Zodra mogelijk, volgt meer info.

Arie heeft uitleg gegeven over de task scheduler die komt in Joomla 4.1 en ook kort de kracht van de Joomla 4 feature email templates laten zien.

In deze online JUG, die informeel van aard was hebben diverse aanwezigen laten zien druk bezig te zijn met de migratie van Joomla 3 naar Joomla 4. De site van jug010 is gemigreerd, en dat was een migratie die zonder al te veel problemen is verlopen. Van belang is altijd dat je kijkt of de exenties en templates die je gebruikt inmiddels ook geschikt zijn voor Joomla4. Als dat zo is dan kun je de spreekwoordelijke gok wel wagen en migreren. Altijd eerst testen en backuppen natuurlijk!

TIPS:

  • Voor migratie de prullenbak leegmaken (artikelen / categorieën / menu's)
  • Content van niet meer bestaande users gaat niet goed, dat moet je dus ook vooraf oplossen.
  • Als je gebruikt maakt van Protostar voor je websites, dan moet je voor de update dit template kopiëren, hernoemen en activeren op je pagina's. Tijdens de update naar 4.0 wordt het standaard protostar template namelijk verwijderd, ook eventuele custom css aanpassingen in dit template dus. Ook de module posities worden niet ge-remapped naar Cassiopeia.

Een dingetje dat naar voren kwam tijdens de doctor Joomla vragen, was het feit dat de print-knop voor artikelen niet meer bestaat in Joomla 4. Maarten heeft daarop een eenvoudige content-plugin geschreven die dit mogelijk maakt. (J4 Print) Die kun je gratis downloaden op jmodules.com (ga naar https://jmodules.com/our-joomla-modules/free-modules )

Wil je aan de slag met Joomla 4 en cassiopeia? Maarten komt graag op jouw JUG een demo geven van KickstartCassiopeia, een module die hij ontwikkeld heeft die beginnen met J4 een stuk leuker maakt! Tijdens deze avond heeft Maarten hier een korte demo over gegeven.


Meedoen?

Wil jij ook eens aanschuiven bij de Gebruikersgroep in Rotterdam, de JUG010? Aanmelden is niet verplicht maar wel gewenst, er is een gezellige bar, toegang is GRATIS, veel interactie, meestal wel tijd voor vragen aan Dokter Joomla. We eten van te voren met meestal een flinke groep. Je bent gewaarschuwd: de groep is groot, deelt heel veel kennis en het blijft meestal niet bij één keer meedoen!

Je bent van harte welkom!

Reageer

1000 Resterende tekens