Iedereen die op de Joomladagen was heeft daar leuke, goede en inspirerende presentaties gezien. Hoogtepunten: Jisse Reitsma, Brian Teeman, Simon Kloostra en de presentatie Jlayouts van Sander Potjer.

Pannenkoeken, bugs & fun, op de vrijdagmiddag, was heel leuk en leerzaam. Iedereen kan het. Je krijgt een link naar de handleiding en daar staat precies in wat je moet doen. En het kan ook thuis: https://docs.joomla.org/Testing_Joomla!_patches/nl. Doe je het toch liever begeleid, kom dan op 10 oktober naar JUG Utrecht in ZPot De Meern, want dan staat er de hele dag Pizza, Bugs & Fun gepland. Of op 11 juli naar Nijmegen (http://www.joomlacommunity.nl/joomla-gebruikersgroepen/details/552-pizzas-bugs-a-fun.html), of 12 december naar Heerenveen.

 

Frits heeft de presentatie bijgewoond over Varnish, een frontend caching manier om je website sneller te maken. Het is wel een product van Byte, gratis voor dedicated-server klanten. Siteground heeft zijn eigen Supercacher, gebaseerd op Varnish, gratis bij GrowBig en GoGeek abonnementen. Het lijkt fantastisch, een site die 250 keer zo snel laadt, maar het werkt niet helemaal lekker met ingelogde gebruikers, en ook nog niet met https. Ook op het terrein van cookies zijn er wat verbeterpunten.

Ook informatief en inspirerend was de presentatie Wireframes van Martijn Boomsma (Lex en Anja zijn daarheen geweest). Martijn liet zien hoe je heel makkelijk een functioneel ontwerp kunt maken voor (of met) je klant zonder dat je meteen hoeft te gaan bouwen. Handige tools: Axure: http://www.axure.com, Tactile Designkit: www.tactiledesignkit.com, en www.wireframe.cc (daar kun je ook een sitemap maken en een flow met onderlinge links).

Lex was bij een bijeenkomst van Joomla gebruikersgroepen. Edith van Leeuwen van de gebruikersgroep Breda is sinds kort coördinator van de gebruikersgroepen Nederland. Heel handig want zo kun je dingen uitwisselen met elkaar.

Voor wie er maar geen genoeg van kan krijgen: het laatste weekend van mei is er J and Beyond in Praag.

Joris zegt: leuk om te horen hoe veel er gedeeld wordt in zo'n Joomlacommunity, maar tegelijkertijd zijn er ook veel mensen tegelijk met hetzelfde bezig zonder dat ze dat met elkaar delen. Met het maken of aanpassen van Bootstrap templates bijvoorbeeld. Iedereen is aan het sukkelen en wieltjes aan het uitvinden, maar iedereen doet het in zijn eentje en zoekt in zijn eentje naar overrides.

Misschien zou dat wat zijn voor een sessie van de developersgroep? Of een themadag. Kijken bij de developersgroep of er daar iets mee kan, of zelf een platform maken.

Mobilegeddon: 21 april gaat Google de mobiel-vriendelijkheid van je website meenemen. Je ranking voor mobiele zoekresultaten wordt hoger (ja, voor MOBIELE zoekresultaten – als het goed is heeft het geen invloed op de andere zoekresultaten). Google let op het volgende:

Gebruikt je website software die standaard gebruikt wordt op mobieltjes – vermijd dus Flash of andere software die buiten de standaard valt.

Teksten moeten leesbaar zijn zonder dat je hoeft in of uit te zoomen

Content moet zo geschaald worden dat er niet horizontaal gescrold hoeft te worden

Linkjes moeten ver genoeg uit elkaar staan zodat klikken makkelijk is

Er is een test waarmee je kunt kijken of je site volgens Google mobielvriendelijk is: https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/

 

Dokter Joomla

Case 1: Ik krijg het achtergrondplaatje niet op mijn tablet, wel op telefoon en desktop. Ik gebruik de Organic van Yootheme. Tijdens het bekijken blijkt dat het probleem zich alleen voordoet bij de ingebouwde browsers van tablet en iPad.

Case 2: Ik heb een probleem met talen. Vlaams staat per ongeluk geïnstalleerd als backend taal.

Antwoord: Het is een bug, er is een patch voor en toevallig heeft Anja die getest vrijdag tijdens de PBF. Die patch is nu voldoende getest, dus in de volgende update van Joomla wordt het opgelost.

Case 3: Wie weet er een goede lichte slider?

Antwoord: Kijk eens bij AS Templates, FAV Slider, of keihard coderen in Bootstrap. En SIGplus.

Case 4: Op een site laat ik de laatste vijf artikelen zien, maar nu wil de klant random de laatste berichten van de laatste twee maanden, niet een aantal maar een periode.

Antwoord: gebruik de module “Artikelen – meest gelezen” en geef die een hoog aantal en de juiste datum parameters mee.

Case 5: Ik zat mijn statistieken na te kijken en ontdekte dat reisverslagen van mijn site gekopieerd waren. Ik heb het op Facebook en Twitter gezet: weet je wel dat het auteursrechtelijk beschermd is? Ze zijn weggehaald. Maar vervolgens vond ik een bedrijf dat cruises verkoopt, en die hadden een van mijn foto's bij hun cruises staan. Factuur gemaakt, opgestuurd en binnen een uur was de foto weg. Je kunt ook stukken tekst van je site laten vergelijken, daar zijn websites voor (bijvoorbeeld www.plagspotter.com).

Tijdens onze volgende bijeenkomst, 11 mei, gaat Joris iets vertellen over zijn ervaringen met het zelf bouwen van een Bootstrap template.

 

Reageer

1000 Resterende tekens