Naar deze eerste zomerbijeenkomst van JUG Utrecht kwamen 10 overwegend trouwe bezoekers.

jug utrecht 11072016

Volgende bijeenkomsten

  • 8 augustus: Presentatie Anja de Crom over template overrides en alternative layouts
  • 12 september:
  • 10 oktober: Presentatie Jisse Reitsma over SSL

Joomla nieuws

Laatste versies

  • Joomla 1.5.26
  • Joomla 2.5.28
  • Joomla 3.6
  • Akeeba Backup 5.1.2
  • Admin Tools .3.8.6
  • JCE 2.5.19

Wordpress wint aan populariteit: http://magazine.joomla.org/issues/issue-june-2016/item/3057-the-fall-of-joomla. Voor simpele blog-sites is WP natuurlijk ook wel een voor de hand liggende keuze, maar zodra je extra functionaliteit wilt ben je beter af met Joomla. De vraag is dus of je je daar als Joomla bouwer druk om moet maken: mensen die meer met hun site willen doen zullen uiteindelijk voor iets anders moeten kiezen dan Wordpress.

Joomla 3.6 is er! Een van de mooie nieuwe features is dat je de installatie eenvoudig opnieuw kunt doen met één klik. Handig als je niet zeker weet of alle files bij een update goed doorgekomen zijn. Of als er bestandjes verdacht veranderd zijn.

Kijken of content van jouw site wordt gejat: met Copyscape http://www.copyscape.com/

JoomUnited heeft speed cache. Simon heeft er iets over op zijn website staan (inclusief gebruiksaanwijzing!): https://joomlaseo.com/seo-extensions/speedcache-by-joomunited. Het is vergelijkbaar met JotCache, maar makkelijker in het gebruik. Het biedt qua functionaliteit ongeveer hetzelfde. Je kunt aangeven welke componenten en urls je wel of niet wilt cachen. Handig als je bijvoorbeeld formulieren hebt die moeilijk doen met caching.

Akeeba Backup gaat Dropbox API v1 integratie beëindigen, maar v2 houden, omdat Dropbox stopt met v1: https://blogs.dropbox.com/developers/2016/06/api-v1-deprecated/. Werk je met de Dropbox optie? Hoe je het zaakje aanpast (want dat moet wel) zie je hier: https://www.akeebabackup.com/home/news/1670-important-changes-regarding-dropbox-support.html

Sinds Joomla 3.5.1 hebben sommige formulierenextensies wat problemen met mail verzenden. Het formulier komt wel binnen, maar de mail niet. Als je je formulierenextensie up to date hebt en alle formuliervelden zijn correct geconfigureerd, dan zou het goed moeten gaan. Uitleg van RSForm hier: https://www.rsjoomla.com/support/documentation/rsform-pro/frequently-asked-questions/emails-are-not-being-sent.html

Hoe staat het met de certificering? Op de Joomladagen was er een presentatie over. Eerst worden de bedrijven die examens mogen afnemen gecertificeerd, en die mogen dan in het land examens afnemen. Het begint met het examen van beheerder, en daarna komen er andere. We kunnen degene die dat in Nederland coördineert wel vragen voor een presentatie in september. Martijn en Anja kijken of ze dat voor elkaar kunnen krijgen.

Dokter Joomla! XXL

Case: Ik weet niet hoe ik een bannerplaatje op mijn site moet krijgen.

Antwoord: Je gebruikt de Protostar template. Daar kun je gewoon een plaatje op de positie Logo zetten. Ga naar je templates, klik op Protostar, en bij Logo op selecteren. Dan kun je het plaatje uitkiezen. Let op: de bestandsnaam moet met kleine letters anders gaat het niet goed.

Case: Na updaten naar PHP7 (7.08) krijg ik bij het opslaan van artikelen een melding: Call to undefined function ereg(). Bij het bewerken en opslaan van bestaande artikelen krijg ik (soms) een slotje, maar de wijzigingen zijn wel opgeslagen.

Antwoord: We hebben eerst gecheckt of het aan de editor lag. Daar lag het niet aan. De functie ereg is niet meer aanwezig in PHP7. Misschien dat er ergens nog een bestandje is waar de functie per ongeluk in wordt aangeroepen. Het zou kunnen helpen om een schone Joomla te downloaden en de bestanden (behalve de installation-map) opnieuw op je server te uploaden. Of gewoon Joomla 3.6 installeren en daarna een volledige Joomla eroverheen (dat kan in Joomla 3.6 heel makkelijk namelijk). (Update: na het uitschakelen van de extensie SEOBoss is het probleem verholpen)

Case: Het vinkje in Joomla om standaard SSL te forceren, wat doet dat nog? Want op mijn website klappen de menu’s niet goed open als je hem in https opent. Het is alleen op home.

Antwoord: Misschien kijken als je het in de backend forceert. Of de Yireo SSL plugin gebruiken om selectief SSL toe te passen. Het zou iets kunnen zijn met geblokkeerde bronnen binnen je site. Misschien is hij niet 100% secure (inderdaad: Firefox geeft daar een melding over). Met Screaming Frog SEO Spider kun je het opsporen. (Overigens: na depubliceren en opnieuw publiceren van een van de modules doet het menu het wel goed. Vreemd. En dat blijkt trouwens ook tijdelijk, want even later doet-ie het niet meer)

Case: Als je cciDEAL op je website hebt, kun je dan iemand een factuur sturen en via iDEAL laten betalen?

Antwoord: Ja, dat kan met ccInvoices, of met een of meer formulieren; in het ene formulier laat je de factuurgegevens invullen, vervolgens wordt een mail gegenereerd met een link naar formulier 2 waarin de gegevens van formulier 1 geladen worden. In formulier 2 zit de betaalfunctie.

Reageer

1000 Resterende tekens