jug030 joomla certificering

Weer nieuwe gezichten! Charlotte is vooral geïnteresseerd in certificering, Cor is een jaar of drie bezig en probeert een bedrijf op te starten. Hij bezoekt regelmatig bijeenkomsten van gebruikersgroepen. Het valt hem op dat er weinig structuur in de bijeenkomsten zit. Dat komt, legt Lex uit, doordat de gebruikersgroepen door gebruikers georganiseerd worden. De onderwerpen van de avond worden bedacht door de gebruikers zelf, dus wat we interessant vinden, dat gaan we doen.

Michiel en Dennis, organisatoren JUG Amsterdam, zijn er vanavond ook. Michiel komt deels vanwege het onderwerp, certificering, maar ook deels om te kijken hoe het eraan toe gaat bij deze JUG. Dennis is zelfstandig ontwerper, werkt regelmatig met Perfect Web Team samen, en vindt het altijd leuk bij JUG Utrecht.

Volgende bijeenkomsten

 • Maandag 10 oktober: Jisse Reitsma over SSL
 • Maandag 14 november: René Kreijveld over Joomla Best Practices
 • Maandag 12 december: Michiel Verhoef over Vagrant, een methode om een lokale ontwikkelomgeving op te zetten

Laatste versies

 • Joomla 1.5.26 NIET MEER GEBRUIKEN VOOR NIEUWE SITES
 • Joomla 2.5.28 NIET MEER GEBRUIKEN VOOR NIEUWE SITES
 • Joomla 3.6.2
 • Akeeba Backup 5.2.1
 • Admin Tools 4.0.1
 • JCE 2.5.25

Joomla nieuws

Wie even wil lachen gaat naar de laatste alinea van dit artikel (ja! Het dateert echt van 7 september 2016!) http://www.hostreview.com/blog/160907-joomla-vs-wordpress-vs-drupal-which-cms-is-more-search-engine-friendly

Ander nieuws

Chrome begint sites die niet https zijn een melding hierover te geven. Vanaf januari. https://security.googleblog.com/2016/09/moving-towards-more-secure-web.html

Mobile friendly wordt niet meer vermeld in de zoekresultaten. Google gaat er namelijk vanuit dat 85% van de sites goed werkt op mobiel.

Waar Google (met ons allemaal) niet blij van wordt: grote popups op mobiel, die je hele scherm in beslag nemen.

301 en 302 verwijzingen geven voortaan geen daling meer in je Google positie, niet in alle gevallen maar het wordt wel minder erg.

Er is een nieuwe browser, Blisk (http://blisk.io) die is ontwikkeld voor webdevelopers. Hij is er voorlopig alleen voor Mac en Windows, Linux is in de maak.

Presentatie: Joomla! Certificering

Arjen Schrijvers en Richard van Tilborg hebben allebei hun eigen bedrijf en houden zich daarnaast bezig met het Joomla Certificeringsproject (JCP).

Het JCP is in 2012 gestart door Sarah Watz met als doel het competentieniveau van Joomla professionals verzekeren. Het is een wereldwijd programma. Streven is dit jaar 300 Joomla! administrators gecertificeerd te krijgen. Het begint met administrators, omdat dat de basis is. Het JCP team is aardig groot. Sarah Watz is projectleider, en daarnaast zijn er vier internationaal werkende teams (platform, operations, exam en marketing). Arjen maakt met het exam team de vragen, Richard zorgt met het marketing team voor de promotie.

De technische voorbereiding is inmiddels klaar, en de examens zijn gemaakt, na -€“ uiteraard -€“ heel veel testen en controlerondes. Dus het kan nu de wijde wereld in.

Waarom certificering?

Omdat het gevraagd wordt vanuit de community: 'Ik heb kennis, hoe kan ik dat aan andere mensen laten zien?'€ Onkundige mensen bouwen ook sites en dat straalt af op de professionals. Stel, een handige buurjongen heeft een site gebouwd en vervolgens niet uitgelegd hoe de klant ermee kan werken, of hij doet het onderhoud niet. Dan wordt die site een rommeltje of erger nog, gehackt, de klant is ontevreden en projecteert die ontevredenheid niet alleen op die handige buurjongen, maar vooral op Joomla (want zo werkt het nou eenmaal). Dat soort situaties kun je voorkomen door certificering. We willen een groep professionals creëren met aantoonbare kennis. Klanten een mogelijkheid geven om makkelijker een Joomla! Professional te vinden (er is straks een database met mensen die gecertificeerd zijn).

Als je het examen gehaald hebt, mag je een badge op je website zetten. Die is gekoppeld aan je profiel op joomla.org. Je wordt dus niet als bedrijf gecertificeerd maar als persoon.

Examens

Na het examen voor administrators, volgen examens voor developers en templates. Alle examens zijn voorlopig in het Engels (alleen gecertificeerde administrators mogen vragen vertalen).

Geldigheid

De certificering geldt voor de hoofdversie; nu dus voor Joomla 3, en als we naar Joomla 4 gaan, moet je opnieuw examen doen.

Wat moet je weten voor het administrator examen?

De onderwerpen voor het administrator examen:

 • Architectuur
 • Website structuur
 • Installeren van Joomla
 • Artikelbeheer
 • Gebruikers en gebruikersrechten
 • Menubeheer
 • Veiligheid en onderhoud
 • Joomla! updaten
 • Extensies beheren
 • Meertalige websites

Je moet je echt wel voorbereiden op het examen. Zelfs jarenlange ervaring garandeert niet dat je slaagt. Je moet de context begrijpen. Dus ga er niet blind naartoe, kijk in de documentatie en bereid je goed voor. Als onderdeel van die voorbereiding zou je Joomla in het Engels kunnen installeren (dat voorkomt dat je bepaalde termen voor het eerst ziet).

Je kunt je voorbereiden door een training te volgen bij een Joomla Learning Partner, of in de documentatie van Joomla: https://docs.joomla.org/portal:Administrators/en

Je kunt online studeren: https://training.joomla.org (met filmpjes: in de maak, komt beschikbaar).

Veelgestelde vragen: https://certification.joomla.org/exams/faqs.

De examendag

Het is een online examen, maar wel in een examenruimte. Het kan dus niet vanuit je huiskamer. De examens worden gehouden bij Joomla! Learning Partners, JUGs en op Joomla!Dagen.

Doe je examen bij een JUG, dan kun je je eigen laptop gebruiken (zie https://exam.joomla.org). Een supervisor geeft uitleg en installeert een bestand voor de Safe Exam Browser. Na het examen weet je meteen of je geslaagd bent. Is dat het geval, dan word je meteen opgenomen in de Certified User Directory.

Je krijgt 60 vragen, in 90 minuten te beantwoorden, 80% moet goed zijn. Ben je gezakt, dan krijg je een time out van 30 dagen en dan mag je het examen overdoen.

Namen, locaties en datums kun je vinden op https://certification.joomla.org

Kost dat?

De prijs verschilt per land, de Big Mac Index is leidend. In Nederland kost het 55 dollar om examen te doen. JLPs en JUGs kopen vooraf hun examens in en berekenen dat geld weer door aan de examenkandidaten. Je betaalt aan de JLP, JUG of Joomla!Dagen. Het geld gaat via Open Source Matters terug naar de Joomla!Community. De Joomla! Learning Partners hebben er dus geen verdienmodel aan, tenzij ze ook de voorbereidende trainingen geven.

Joomla! Learning Partners

Wereldwijd zijn er twaalf Learning Partners, in Nederland zijn er 2 (Richard en Arjen).

Niet iedereen kan JLP worden. Joomla! wil de kwaliteit controleren en waarborgen. Heb je interesse, dan kun je je inschrijven via https://certification.joomla.org. Je aanvraag wordt gescreend, je achtergrond wordt gecheckt, je moet een vragenlijst invullen, wordt geïnterviewd, en de examenruimte moet voldoen aan de eisen. Reviews over jouw trainingen worden ook meegenomen.

Criteria: minstens een jaar ervaring met: Joomla! trainingen geven, zelf websites ontwikkelen, en je moet een hoge kwaliteit bieden en klantgericht zijn. Je moet kunnen beschikken over een examenruimte met hedendaagse computers voor trainingen en examens, en een supervisor hebben voor begeleiding en rapportage aan het Certification Operations Team.

JLPs moeten een overeenkomst ondertekenen. Vervolgens kun je examens inkopen bij het Certification Project (mogen niet worden doorverkocht en er is geen volumevoordeel). Je plant de examens (worden vastgelegd op de website) en meldt ze minstens 30 dagen van tevoren aan. Je draagt ook zorg voor de uitvoering. Bij alle examens moet een geregistreerde supervisor aanwezig zijn. De techniek moet goed zijn: je moet een probleemloos examen waarborgen. Je moet zorgen dat alle informatie van de kandidaten klopt en is gecontroleerd met een identiteitsbewijs met foto.

Voordelen van een JLP zijn: je krijgt een officiële badge, een certificaat, support van het JCP team (via ticketsysteem), en je krijgt JCP marketing materiaal. Je wordt opgenomen in de Joomla! Resources Directory. Dat geeft je de kans om je organisatie te laten groeien.

Vrijwilligers gezocht!

Arjen heeft straks mensen nodig die willen helpen vertalen. Daar zijn wel eisen aan verbonden. Gewoon vertalen is niet genoeg: je moet de vragen ook didactisch kunnen schrijven. Er moet dus wel heel goed naar gekeken worden. De Engelse vragen zijn proefgelezen door Cambridge English proeflezers. Er moeten ook nieuwe examens worden ontwikkeld voor developers en templates; ook daar zijn vrijwilligers voor nodig.

Certification Program volgen:

https://certification.joomla.org

https://www.facebook.com/joomlacertificationprogram

Stel een vraag op het forum: http://forum.joomla.org/viewforum.php?f=798

Vragen over JCP

Stel, wij willen als JUG een examen hosten? Nou, dan moet je je hier aanmelden: https://certification.joomla.org/host-exam-as-jug

Mag je straks nog wel Joomla-cursussen geven als je geen certificaat hebt? Ja, maar je mag natuurlijk niet net doen of je wel gecertificeerd bent.

Hoe moeilijk is het examen? Het is goed gebalanceerd, maar we kunnen wel dit zeggen: dat je het al heel lang doet is niet per definitie voldoende voorbereiding.

Wat zijn de eisen voor de developers? Daar wordt aan gewerkt. Het idee achter de developers examens is dat er goede extensies komen die aan bepaalde eisen voldoen.

Dokter Joomla

Will geeft een minipresentatie over RSForm Pro gebruiken met een if-statement. Er is een upgrade geweest van RSForm Pro, een paar weken geleden. Tot dat moment kon je onder bepaalde voorwaarden iets laten zien: als er een waarde was ingevuld, kon je iets weergeven in de email, bedankt bericht, submissions of PDF. Maar wat je natuurlijk veel liever wilde was niet kijken óf er een waarde was, maar wat die waarde was, en afhankelijk daarvan content laten zien. Dat geeft dus veel meer mogelijkheden. Will heeft er een beetje mee geëxperimenteerd, je kunt zelfs submissions laten zien met de ingevulde velden... én content die wordt getoond op basis van wat er ingevuld is. Op Wills website http://jug-utrecht.hanselaar.nl kun je zien wat hij allemaal gedaan heeft. Daar staat ook een voorbeeld van hoe de lijst van submissions en de individuele submissions eruitzien voor dit formulier, compleet met de if-statements dus. Tenminste.. als je ingelogd bent. Geheime inlogcodes zijn tijdens de JUG-bijeenkomst verstrekt.

1 reactie

EasyDiscuss Avatar
Lex Reurings
Onze volgende bijeenkomst is maandag 10 oktober en gaat over SSL. Mis het niet! <br />http://www.joomlacommunity .eu/joomla-gebruikersgroep en/details/700-jisse-reitsma-over-ssl.html

Reageer

1000 Resterende tekens