jug030-peterJUG Utrecht maandag 13 mei 2013: NoNumber Great Joomla! Extensions

Aantal deelnemers: 18 inclusief Lex, Anja en Peter van Westen

Voor de zomervakantie hebben we nog één bijeenkomst, op 10 juni. Dan gaan we doktertje spelen J. Dokter Joomla betekent: elkaar helpen bij vragen en problemen met onze Joomla-sites.

De eerste bijeenkomst na de vakantie is op 9 september. We hebben er nog geen thema voor.

De Joomladagen waren erg leuk, al wordt het wel steeds moeilijker om een keuze te maken uit het aanbod van interessante sessies. Als je dit jaar niet geweest bent: volgend jaar wel gaan!

Presentatie Peter van Westen

Peter heeft – na een carrière in de bakkersbranche en de ICT – zijn passie gevonden in het bouwen van Joomla-extensies. Met zijn bedrijf NoNumber heeft hij er nu zo’n 20 gebouwd, waarvan er 13 in de Joomla extensie-top-50 staan. “Als ik iets te vaak moet doen, automatiseer ik het,” zegt-ie. Om vervolgens meteen toe te geven dat dat niet altijd even efficiënt is: “Soms maak ik een script om te voorkomen dat ik iets heel vaak moet intikken, en dan blijkt dat ik 12 uur bezig ben om een klusje te automatiseren dat anders 4 uur werk geweest was.” Hoe dan ook, het levert prima extensies op. Die zijn verkrijgbaar in een gratis basis- en een betaalde – uitgebreidere – pro-variant. Heb je meerdere extensies, dan kun je die makkelijk beheren met de NoNumber Extension Manager (voor betaalde extensies is de JoomlaUpdater niet bruikbaar).

Peter laat een aantal van zijn extensies zien.

Advanced Module Manager

Dit is NoNumbers meest succesvolle extensie tot nu toe. Hij voegt extra mogelijkheden toe aan het modulebeheer. Zo kun je hiermee bijvoorbeeld modules niet alleen koppelen aan menu-items, maar ook aan pagina’s, artikelen, alleen aan de homepage, talen, browsers, seizoenen, maanden, weekdagen, gebruikers-ID (handig om je module te testen), IP-adressen, geolocaties, URLs, operating systems, componenten en ze aan keywords hangen. Handig! Je kunt modules verbergen als ze leeg zijn – ja, dus ook de moduletitel.

Peter heeft er ook voor de backend handige snufjes ingebouwd. Je kunt met options inrichten wat je wel en niet in de backend wilt zien (als je een bepaalde optie nooit gebruikt, zet je ‘m gewoon uit). Wel zo overzichtelijk. En je kunt ze een kleurtje geven, zodat ze in de backend gegroepeerd kunnen worden.

Modalizer (wordt Modals)

Superhandige extensie om mooie popups te laten zien, van bijvoorbeeld foto’s, filmpjes of tekst, of alles door elkaar (noot van Anja: ik heb ‘m zelfs voor formulieren gebruikt). Modalizer was even puzzelen, Modals is een stuk simpeler in het gebruik.

Cache cleaner

De naam zegt het al: snel je cache cleanen, zonder dat je eerst alles hoeft af te sluiten waar je mee bezig was. Eén keer klikken en je cache is opgeschoond. Daarnaast kun je hem van alles standaard automatisch laten doen. Bijvoorbeeld een geheim woord instellen dat je achter je url typt om aan de voorkant van de site ook snel de cache te cleanen. Of standaard de tempfolder laten legen.

Sourcerer

Hiermee kun je code in je artikel/module gooien: css, html, javascript, php… De meeste editors vinden het niet leuk als je scripts in je artikel zet en gooien die er net zo hard weer uit. Met Sourcerer blijft het staan. Je hoeft niet in de html, je klikt gewoon op [insert code] onderaan je artikelvenster en je kunt aan het coderen.

Bijvoorbeeld een Google Analytics Tracking Code toevoegen aan een artikel, of complete php-programmaatjes integreren. Zo kun je dus ook je eigen modules maken.

ReReplacer

Vervangt het een door het ander. Bijvoorbeeld het copyright van extensies door niks (dan zet je het dus uit zonder helemaal te moeten zoeken waar dat geregeld wordt).

Als je een beetje thuis bent in php kun je hier heel leuke dingen mee doen, maar je kunt het ook voor simpele dingen gebruiken. Een menu-item vervangen door een loginlink, en dan met javascript het loginscherm laten verschijnen, bijvoorbeeld.

Modules Anywhere

Ook al zo’n treffende naam: alle kanten op met je modules dus. In een artikel, in een andere module… menu’s toevoegen aan artikelen bijvoorbeeld. Ook weer heel veel mogelijkheden om alles naar wens in te richten.

Tabs

Tabs maakt tabjes waarmee je je artikelen kunt onderverdelen. Tags in de tekst tikken, of onderaan het artikel op [insert tab] klikken.

De 3.0 versie van Tabs is volledig responsive.

Sliders

Werkt op dezelfde manier als Tabs, maar dan… juist ja, klik en de content glijdt tevoorschijn.

De 3.0 versie van Sliders is volledig responsive.

Tooltips

Snel mooie tooltips maken, met heel veel mogelijkheden.

 

Reageer

1000 Resterende tekens