Waarschuwing
Kan map niet verwijderen. Pad: /data/sites/web/joomlacommunitynl/data/test.joomlacommunity.nl/public_html/cache/com_content
Bericht sluiten

| Door: Anja de Crom. | Categorie: Utrecht.

Verslag JUG Utrecht 9 mei 2016

 Verslag van de bijeenkomst van JUG Utrecht d.d. 9 mei 2016

JUG Utrecht 9 mei 2016

Volgende bijeenkomsten

  • 13 juni: thema nog onbekend (eventueel: vervolg ACYMailing)
  • 9 juli: thema nog onbekend

Laatste versies

  • Joomla 3.5.1
  • Akeeba Backup 4.6.1
  • Admin Tools 3.8.3
  • JCE 2.5.16

Naar aanleiding van de vorige bijeenkomst: Factsheet Impact van de meldplicht datalekken: https://ictrecht.nl/factsheets/impact-van-de-meldplicht-datalekken

Joomla nieuws

Presentatie PIWIK door Joris Lange

Joris is geen marketingspecialist, maar zag PIWIK toevallig langskomen als volwaardig en open source alternatief voor Google Analytics. PIWIK is dus een tool voor webanalyse: meten, verzamelen, analyseren, doelen instellen, Google Analytics zoekwoorden en campagnes detecteren, grafieken maken.

Bekijk de presentatie van Joris hier: //www.smartjoomlawebsites.nl/presentaties/13-jug030-piwik-statistieken-zonder-pottekijkers

Volgens Joris heeft PIWIK behoorlijk wat voordelen boven Google Analytics. Een paar daarvan zijn dat je volledige controle hebt over wat er met de gegevens gebeurt, je kunt een eigen PIWIK (stukje van de) server inrichten, en het installeren waar je wilt. De community versie is écht gratis en de code wordt goed onderhouden door een actieve club. Het is met van alles uit te breiden. Het wordt wereldwijd veel gebruikt en heeft (ook) een Nederlandse interface. Het is een stuk toegankelijker en prettiger dan Google in opmaak en terminologie.

Joris demonstreert tijdens de presentatie het Dashboard (noot van de notulist: inderdaad veel begrijpelijker dan Google Analytics).

Hij laat zien dat views onderaan een klein pijltje hebben waarmee je nog meer mogelijkheden hebt. Meer gegevens bijvoorbeeld, of de mogelijkheid om informatie te exporteren (in verschillende formaten).

Bij de optie “Pagina’s” kun je onder andere zien hoeveel tijd het kost om een pagina te laden, hoe lang mensen op de pagina blijven, hoe het zich ontwikkeld heeft etc. Ook kun je daar achter de titel op een knopje klikken om meteen te bekijken wat er op die pagina gebeurd is. Je kunt zien wat iemand gedaan heeft vóór en nadat-ie op de pagina kwam. In het bezoekerslogboek kun je het hele pad volgen dat een bezoeker heeft afgelegd. Belangrijkste: probeer in de interface een aantal dingen uit, want er zijn onverwachte mogelijkheden waar je heel blij van kunt worden.

Er is ook een PIWIK app beschikbaar voor Android en iPhone. Daar vind je de belangrijkste gegevens zeer overzichtelijk terug.

Er hangt een API aan. De basis maakt gebruik van Javascript, maar het is op verschillende manieren te koppelen. Yireo heeft een PIWIK plugin: https://www.yireo.com/software/joomla-extensions/piwik. Daarvoor is geen javascript en geen cookies nodig en hij is eenvoudig te installeren. De schermresolutie komt niet mee in de resultaten. Dus als dat belangrijk voor je is, dan is dit niet je plugin. Hij geeft wel indicatie van desktop, tablet, mobiel.

PIWIK installeren

Je installeert het dus op je eigen server (of de server waar je website staat – liefst op apart domein/subdomein en in aparte database). De installatie is niet moeilijker dan de Joomla-installatie, je maakt een database en een username aan. Bij voorkeur met SSL. Pakket downloaden, op de server plaatsen, installeren, database gegevens en beheerder en gebruiker invoeren, site(s) invoeren, instellen hoe er geteld moet worden en dan kun je aan de slag.

Een groot aantal statistieken/analyses is direct te bekijken, daarnaast kun je PIWIK zo configureren dat er nog extra dingen gemeten worden.

In de laatste slide van Joris (zie link hierboven) zitten wat handige links, onder andere naar de meest interessante FAQ ter wereld. Ook naar een handig Nederlands e-book over PIWIK.

Als je Google Analytics en PIWIK door elkaar gebruikt, kom je verschillen tegen in het aantal unieke bezoekers (Google weet meer van terugkerende bezoekers). Je kunt je Google Analytics gegevens niet overzetten naar PIWIK. Die worden wel bewaard en er schijnt iemand bezig te zijn met een manier om ze wel over te zetten.

Presentatie AcyMailing door Will Hanselaar

AcyMailing wordt gebruikt om nieuwsbrieven te versturen, maar het is zo uitgebreid, Will zou er wel dagen mee kunnen vullen. De documentatie is fenomenaal. Je kunt er alles, maar dan ook echt alles vinden.

De maker van AcyMailing is www.acyba.com. Daar vind je ook de documentatie. Uitgebreide tutorials met plaatjes en video.

Er zijn vier verschillende versies: één gratis en drie betaalde: Starter, Essential, Enterprise, Multi-site. Will heeft de Enterprise: die kost aanschaf 89 euro, maar de verlenging is veel goedkoper, 42 euro per jaar. De Enterprise biedt een aantal interessante extra’s, zoals bounce back handling: op basis van de bounce reden actie ondernemen. Vanaf de Essential kun je cron jobs gebruiken om je nieuwsbrief te versturen. Je mailing gaat altijd in stappen, want een hosting provider gooit er geen 1000 tegelijk uit. Met een cron job wordt er steeds een signaaltje gegeven dat de volgende bulk verstuurd mag worden.

Je hebt ook de mogelijkheid (voor Enterprise en Multi-Site) om eenmalig een hoger bedrag te betalen en dan heb je lifetime verlenging, hoef je nooit meer te betalen.

De statistieken – en daar gaat het natuurlijk om – zijn bij de Starter editie minimaal, bij Enterprise maximaal.

Je kunt trouwens altijd terug naar de Starter versie, dan blijven al je gegevens bewaard.

Bij een standaard hosting bedrijf kom je maximaal tot een paar honderd mailtjes per uur.

AcyMailing is 100% Joomla.

Een van de mooie dingen: een gebruiker krijgt een nieuwsbrief gegarandeerd nooit twee keer. Als er nieuwe gebruikers zijn, kun je de nieuwsbrief gewoon nog een keer versturen zonder dat de eerste groep hem nog een keer krijgt.

Aanmelden voor de nieuwsbrief gaat via een module. Daar kun je een hoop dingen instellen (welke velden getoond moeten worden, introtekst, voor welke nieuwsbrief mensen zich kunnen aanmelden met deze module etc.)

Het nieuwsbrieven-archief kun je via een menu-item zichtbaar maken en dan in de browser bekijken.

Bij de documentatie heb je ook een gedeelte met AcyMailing video’s over heel veel onderwerpen. Samen met de documentatie zorgt dat ervoor dat je overal wel uitkomt. Op vragen in het forum heb je meestal binnen een dag wel antwoord.

AcyMailing heeft een hele waslijst aan integratiemogelijkheden: o.a. Hikashop, JomSocial, CommunityBuilder, EventList, K2 en nog een heleboel.

De editor van AcyMailing bestaat uit verschillende blokken die je kunt bewerken, met drag n drop heen en weer schuiven. De editor is even wennen maar heeft wel leuke mogelijkheden. Je kunt ook de standaard editor van je Joomla website gebruiken.

Je kunt zelf een template definiëren: kleuren en stijlen css-en voor links, headings (standaard in een vakje invullen, er is ook nog een mogelijkheid om een eigen stylesheet te maken).

Gebruikers kun je importeren (in verschillende bestandsformaten: CSV, Excel, maar ook knip-plak); dat laat Will volgende keer zien. De karakterset van de database moet je wel even op letten dat die goed staat ingesteld; anders kunnen namen met speciale tekens er verkeerd in komen te staan.

Dokter Joomla

Vraag: Ik wilde een eigen template maken, die heb ik mbv de workshop uit het Handboek Joomla gemaakt (ThisTemplate), maar ik krijg ‘m niet aan de praat.

Antwoord: Er moet ergens een fout in zitten. De template ThisTemplate doet het namelijk gewoon in 3.5.1. Bij doorvragen bleek dat de bestanden van de template één voor één gekopieerd zijn, dat houdt natuurlijk wel een risico in. Het zip-bestand downloaden en installeren zou kunnen werken. Maar je zou ook een van de standaard templates van Joomla kunnen gebruiken. Protostar bijvoorbeeld. En als je beginner bent met Joomla, dan kun je heel veel hebben aan de website www.joomlain24dagen.nl

Vraag: Ik ga mijn eerste meertalige website maken, wie heeft er tips?

Antwoord: Bij de installatie van Joomla kun je meteen aangeven dat hij meertalig moet zijn, dan wordt er al het een en ander ingesteld. En verder is het vooral veel kopiëren.

Vraag: Wie weet er een gratis reserveringsextensie voor restaurants?

Antwoord: Is er niet

Vraag: Wie kent de provider Active24?

Antwoord: Dit is een relatief onbekende buitenlandse provider. Wij zouden er niet mee in zee gaan, maar als de klant er al zit heb je natuurlijk niet zo veel meer te kiezen.

 

1000 Resterende tekens


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.