mootools

De Mootools 1.2 in Joomla! 1.5 discussie

Zoals je in de releasenotes van Joomla! 1.5.19 hebt kunnen lezen, heb je vanaf Joomla! 1.5.19 de mogelijkheid om MooTools 1.2.4 op je website te gebruiken. Tot dit moment maakte de Joomla! core alleen gebruik van Mootools 1.1.11. Mootools 1.2.4 geeft ontwikkelaars echter de mogelijkheid om modernere oplossingen voor problemen te maken.

Misschien vraag je je af waarom waarom er met het zicht op Joomla! 1.6 toch voor is gekozen om Mootools 1.2.4 ook toe te voegen aan Joomla! 1.5. Welnu daar is aardig wat discussie aan vooraf gegaan. Een korte impressie hieronder.

DwightJack (februari 2009) schreef:

Joomla 1.5 zit nog steeds opgescheept met het JS framework Mootools 1.11.De laatste versie van dit framework, 1.2.x, heeft vele nieuwe features en een compleet opnieuw geschreven code. Als gevolg van deze veranderingen plannen de Joomla! ontwikkelaars de Mootools de Mootools upgrade voor Joomla! 1.6 release, om de codewijzigingen te kunnen doorvoeren in alle plug-ins, modules en componenten. Tot die tijd zitten we opgescheept met verouderde, niet-ondersteunde en vaak ongedocumenteerde code.

De discussie tussen de projectleden van Joomla! over hoe Mootools 1.2.x te implementeren loopt al sinds 2008 toen Mootools 1.2 beschikbaar kwam, dus het is tijd om het aan 1.5 toe te voegen en ons niet te laten wachten tot Joomla! 1.6.

Amy Stephen bracht het onderwerp afgelopen November weer op tafel en had valide argumenten:

Ik denk dat een deel van de reden dat mensen gebruik gaan maken van jQuery in plaats van Mootools is, dat Joomla! 1.5 de verouderde versie van Mootools gebruikt, waarmee het moeilijk wordt om compatibele plugins en goede "Hoe doe je" blog posts te vinden. Gedurende de laatste jaren zijn er grote stappen gemaakt in de mogelijkheden van de Javascript frameworks zodat bijna elk alternatief meer mogelijkheden biedt dan Mootools 1.1.11.

Als de verwachting is dat Joomla! 1.5 ook na de 1.6 release nog wel een paar jaar gebruikt gaat worden dan is het upgraden van Mootools van essentieel belang.

Daarna schreef Amy een blog op Alltogetherasawhole.org, die een behoorlijke discussie losmaakte.

Zoals een ontwikkelaar opmerkte:

Het is een kwestie van tijd. ...met 1.6 op 1.2.4, als je het aan mij als component ontwikkelaar vraagt dan is het ondersteunen van beide versies van joomla aanzienlijk meer gedoe op het moment dat 1.5 met Mootools 1.1.11 blijft draaien.

Het is geen pretje om meerdere versies van je scripts te moeten onderhouden.

Tot zover de discussie, nu is het er!

Switchen tussen de versies

In Joomla! 1.5.19 heb je de mogelijkheid om te kiezen tussen Mootools 1.11 and 1.2.4. Je doet dit door het publiceren/depubliceren van de Mootools 1.2.4 systeem plug-in.

Voordat je echter 1.2.4 gaat gebruiken, moet je eerst testen of je template en extensies werken met Mootools 1.2.4. Voor zover ik het heb begrepen, hebben de meeste template clubs en andere ontwikkelaars zich hierop voorbereid, zodat je binnenkort waarschijnlijk upgrades van extensies, templates en template frameworks kunt verwachten. Anderen zijn overgestapt naar jQuery.

Compatibiliteitslaag

De reden om te kiezen voor zowel de mogelijkheid om Mootools 1.11 te gebruiken als Mootools 1.2.4, is dat Mootools 1.11 niet meer ondersteund wordt maar Mootools 1.2.4 niet backwards compatible is. In Mootools 1.2.4 zit echter een compatibiliteitslaag. Deze laag "patcht" oude functies naar nieuwe functies, zodat ontwikkelaars niet beide versies hoeven te ondersteunen in hun code. Als de compatibliteitslaag werkt zoals beloofd, wordt het voor ontwikkelaars makkelijker om hun extensies naar de nieuwe versie van Mootools over te zetten.

De compatibiliteitslaag is geschreven door Aaron Newton, één van de Mootools hoofdontwikkelaars en de auteur van Mootools Essentials, dus de laag zou wel goed moeten zijn.

Mogelijke problemen

Zoals een ontwikkelaar opmerkte: "Met de manier waarop javascript werkt, kan een kleine fout of omissie in de compatibiliteitslaag een pagina om zeep helpen.".

Een ander probleem kan de caching van het javascript door de browser zijn. Als de oude versie van mootools.js nog in de browsercache staat en wordt gebruikt in plaats van de nieuwe versie dan zullen er fouten optreden. Oplossing is om de browsercache te legen.

Conclusie

Als je switcht naar Mootools 1.2.4 op je website dan kunnen er problemen ontstaan. Het beste kun je eerst een kopie van je site maken, upgraden en uitgebreid testen voordat je beslist welke versie van mootools.js je gaat gebruiken.

De mogelijkheid om Mootools 1.2 te gebruiken, maakt wel de weg vrij voor nieuwe en betere extensies en code, en maakt het leven van Joomla ontwikkelaars makkelijker, dus ik denk dat we nu beter af zijn.

Meer over het proces om Mootools 1.2 in Joomla 1.5 op te nemen kun je lezen in dit bericht van Ian McLennan op Joomla.org.

Bovenstaand artikel is een vrije vertaling van het artikel 'Joomla 1.5.19 released with MooTools 1.2.4 support' door Kristoffer Sandven dat op JoomlaBlogger.net is gepubliceerd.

Reageer

1000 Resterende tekens