Met enige regelmaat wordt er een nieuwe alpha versie van Joomla 4 uitgebracht. Voor elke versie wordt er een blogpost op developer.Joomla.org geschreven. Het is hoog tijd dat wij de vertaling daarvan plaatsen.

Het Joomla! Project heeft op 29 juni de tiende Joomla 4.0 Alpha uitgebracht om te testen.

Waar is deze release voor bedoeld?

Er zijn twee hoofddoelen voor alpha releases:

 • Ontwikkelaars een basis aanbieden voor het testen van hun extensies en het rapporteren van problemen ruim voor de definitieve release
 • Gebruikers alvast de nieuwe functies die in Joomla 4 geïntroduceerd worden laten ontdekken

Deze release bevat een groot gedeelte van de Joomla Core bibliotheek wijzigingen die aan Joomla 4.0 zullen worden toegevoegd. Sommige van deze wijzigingen zullen kleine aanpassingen in extensies nodig maken. Kijk, voor een complete lijst bij Potentiële backward compatibiliteit problemen in Joomla 4.0 op de documentatie website.

Joomla 4.0 is op dit moment niet mobielvriendelijk of te upgraden.

Download Joomla 4.0 Alpha 10

Om altijd de laatste versie van Joomla 4 te kunnen gebruiken is er de mogelijkheid om de Nightly build packages te gebruiken (deze worden elke nacht bijgewerkt). Om het beginners makkelijker te maken is het mogelijk om een gratis Joomla 4 website te maken via launch.joomla.org.

Vergeet niet dat dit een Alpha-versie is en niet bedoeld is om in productieomgevingen gebruikt te worden. Een alpha is alleen om mee te testen.

Wat is er nieuw in Joomla 4?

Er wordt hard gewerkt om de nieuwe generatie van Joomla de beste tot nu toe te maken. Joomla 4 zal een makkelijkere en betere gebruikerservaring bieden terwijl het ook een krachtigere systeem voor ontwikkelaars blijft.

Hier is een korte lijst van de belangrijkste functies en verbeteringen die we willen implementeren:

 • Een schonere en meer krachtigere codebasis. Het verwijderen van verouderde functies van Joomla 3.x en het gebruik maken van PHP namespaces die het ontwikkelaars mogelijk maakt om meer robuuste en innovatieve applicaties te leveren als ooit tevoren.
 • Joomla in een handomdraai te installeren. Een makkelijker, sneller en meer gebruikersvriendelijker installatieproces.
 • Totaal nieuwe gebruikersinterface (beheeromgeving en website) om een nieuwe en verbeterde ervaring te bieden.
 • Het internet is voor iedereen. We mikken er op dat de templates die meegeleverd worden toegankelijk zijn (niveau AA van WCAG 2.1).
 • De kracht van het Joomla Framework geïntegreerd in het CMS.
 • Een volledige opnieuw gebouwde Media Manager met een schoner gebruikersinterface en nieuwe afbeelding bewerking mogelijkheden.
 • Een nieuwe publishing workflow om je artikelen op een geavanceerde en aanpasbare manier te beheren
 • Nieuwe beveiligingsfuncties, zoals ondersteuning voor prepared SQL statements.
 • Web Services om je content toegankelijk te maken op ander websites
 • Een verbeterd event afhandelingssysteem.
 • Vernieuwd Application for Command Line Interface (CLI)
 • En veel meer!

Wat is het verschil tussen alpha 9 en 10?

Joomla 4 alpha 10 bevat:

 • Meerdere bug fixes vanuit alpha 9
 • Invoegen van Joomla 3.9.3 en 3.9.4 releases
 • Implementatie van prepared statements (kijk voor meer informatie op deze documentatie pagina.
 • Verwijderen van com_search (zie dit Pull Request). Joomla 3.x bevat twee verschillende zoeksystemen: Search en Smart Search. Er is besloten om com_search uit de Joomla 4 core te verwijderen en maar één zoeksysteem, Smart Search, te behouden welke sterk verbeterd is.
  com_search zal onderhouden blijven en via de Downloads website aangeboden worden.
  De aanbevolen weg voor onze com_search gebruikers is vrij eenvoudig: deactiveer de zoekmodules, activeer com_finder (als dat al niet geactiveerd is) en draai de indexer. Als je com_finder al gebruikt, moet je je inhoud opnieuw indexeren als je site naar Joomla 4 is bijgewerkt.
  We willen zo spoedig mogelijk een speciale blogpost publiceren met meer informatie en ondersteuning om onze gebruikers en ontwikkelaars te helpen.

Via een besluit van het Production Department, willen we onze gebruikers informeren dat we de minimale technische eisen voor Joomla 4 hebben verhoogd:

 • PHP 7.2
 • MySQL 5.6
 • PostgreSQL 11.0
 • Minimum browser versie gezet op n-2
 • Einde ondersteuning Internet Explorer

Let erop dat deze eisen, indien noodzakelijk, ook tijdens het leven van Joomla 4 veranderd kunnen worden om EOL versies onafhankelijk te houden.

Kijk op GitHub voor alle verschillen tussen alpha 9 en alpha 10.

We willen verklaren dat dat voor ieder pull request minstens twee succesvolle tests noodzakelijk zijn voor ze worden gemerged.

Opmerkingen:

 • Alle bug fixes en wijzigingen tot aan de huidige release van Joomla worden opgenomen in de Joomla 4 release. Momenteel zijn alleen de wijzigingen t/m Joomla 3.9.4 opgenomen.
 • De privacy en actie logs componenten zijn naar Joomla 4 overgebracht maar hebben nog wat stijling nodig.

 

Wat is er nog nodig om de beta milestone te bereiken?

Om onze gebruikers te leiden die willen helpen met de ontwikkeling van Joomla 4, hebben we verschillende projecten voor Joomla 4 aangemaakt. Ze stellen je in staat om een overzicht van taken te hebben die gedaan moeten worden evenals de voortgang:

Via onze development strategy, wordt een beta milestone beschouwd als volledig functioneel, maar nog niet geschikt voor productie omgevingen. De software is bedoelt om grondig te testen op regressie-, veiligheids- en stabiliteitsproblemen.

Lees, om meer te leren over onze ontwikkelstrategie, dit artikel.

Hoe kun je de Joomla 4 ontwikkeling helpen?

Om te helpen ervoor te zorgen dat de 4.0 release en onze functies "productie klaar" zijn, hebben we je hulp nodig bij het testen van releases en het melden van de bugs die je vindt via issues.joomla.org.

Om het leven van testers makkelijker te maken, zullen we strenger zijn bij het bijwerken van verwijderde bestanden en het aanpassen van de SQL wijzigingen. Dit maakt updates tussen Beta / RC en Stabiel mogelijk.

Bovenal moedigen we extensie ontwikkelaars aan, de mouwen op te rollen, bugs te verbeteren en hun extensies te testen met Joomla 4.0 en hun ervaringen te delen.

We willen onze gebruikers eraan herinneren dat Joomla 3.10 bedoeld is als laatste release van de Joomla 3.x serie voornamelijk een release is die backports van API wijzigingen bevat vanuit de Joomla 4.0 ontwikkel branch om de de transitie naar de volgende hoofdrelease voor de community te vergemakkelijken.
Zoals eerder verklaard focussen we ons erop om Joomla 4 zo snel mogelijk uit te brengen. We plannen daarom geen nieuwe 3.x versie meer - behalve als het essentieel is. Alle functievoorstellen moeten naar de 4.0 release gestuurd worden.

Oproep aan vrijwilligers

We zoeken naar UX experts om te helpen de gebruikerservaring te verbeteren van het nieuwe backend template. Neem, als je wilt helpen, contact op met de J4 Backend Template Working Group.

We willen alle mensen bedanken die de tijd hebben genomen werk voor te bereiden en aan te bieden om op te nemen in Joomla 4.0.

Wanneer komt de definitieve release?

Joomla 4 wordt actief ontwikkeld maar we hebben meer vrijwilligers nodig. We hebben de intentie iedere 6 weken een pre-release te publiceren en de voortgang te delen met de community.
We willen onze gebruikers eraan herinneren dat Joomla 4.0 stable niet verwacht wordt voor eind 2019. We kunnen een schema leveren als we beta bereiken.
Aangezien het nieuwe backend template nog niet is toegevoegd en nog wat werk vraagt denken we momenteel aan het functioneel bevriezen en het beginnen van beta's in juli 2019.
De meest up-to-date informatie wat betreft de tijdlijn kan gevonden worden in onze project roadmap.

Je kunt deelnemen aan het testen  en rapporteren om te zorgen voor een solide, tijdige oplevering (zie “Hoe kun je…..helpen” hierboven).

Waar kan ik documentatie over Joomla 4 vinden?

We zijn begonnen handleidingen te leveren om je te helpen met Joomla 4. We zullen meer handleidingen schrijven om je te helpen de grootste wijzigingen van Joomla 4 te begrijpen. Je vindt de bestaande zoals hoe een plugin of module te maken voor Joomla 4, namespaces conventies, prepared statements en veel meer hier.

We moedigen ontwikkelaars aan te helpen bij het schrijven van documentatie over Joomla 4 via docs.joomla.org om gebruikers evenals andere extensie ontwikkelaars, te leiden en helpen.

Een JDocs pagina helpt ontwikkelaars om de bestaande documentatie en de documentatie die nog nodig is te vinden.
We nodigen je uit het regelmatig te controleren, bij te werken en ontbrekende inhoud te leveren: Handleidingen project
De meeste functie documentatie is nodig als we de beta hebben bereikt  (functionele bevriezing).

Moet ik de upgrade naar Joomla 4.0 plannen?

Joomla 4.0 zal Joomla’s volgende hoofdversie worden.
Joomla 3.10 zal uitgebracht worden naast Joomla 4 als the laatste subrelease van Joomla 3 (zie dit artikel).
Joomla 3.10 zal 2 jaar ondersteund worden, wat je genoeg tijd geeft om je migratie naar Joomla 4 te plannen en je extensies te updaten (indien noodzakelijk) om Joomla 4 geschikte versie te verkrijgen. We stellen hulpmiddelen beschikbaar op de documentatiesite om te helpen bij de migratie.

Gerelateerde informatie

Schrijf je, als je extensie ontwikkelaar bent, in voor de general developer mailing list, alwaar je extensie ontwikkeling kunt bediscussiëren. Nieuws dat eigen ontwikkeling kan beïnvloeden zal daar ook van tijd tot tijd worden geplaatst.

 

Reageer

1000 Resterende tekens