Waarschuwing
Kan map niet verwijderen. Pad: /data/sites/web/joomlacommunitynl/data/test.joomlacommunity.nl/public_html/cache/com_content
Bericht sluiten

Stap 15 - Functionaliteit uitbreiden met extensies

Zet je Joomla-site naar je hand met specialistische extensies

De standaard Joomla-installatie bevat al meer dan genoeg opties om een goede website te kunnen bouwen. Toch is iedere website anders en zijn er andere wensen. Voor Joomla is het onmogelijk om aan alle eisen te voldoen. De kracht van Joomla is dat de basisinstallatie heel goed is uit te breiden met extensies. Voor Joomla zijn er meer dan 8500 extensies beschikbaar, die allemaal weer eigen functionaliteit aan Joomla toevoegen. Het aanbod is heel divers. Zo zijn er kleine extensies die alleen een Facebook-like-knop aan je site toevoegen, terwijl andere extensies een compleet forum mogelijk maken.
De extensies zijn verzameld in de Joomla Extensions Directory (JED) op extensions. joomla.org. Via het zoeksysteem en de categorieën kun je op zoek gaan naar de extensies die de functionaliteit bieden die je nodig hebt.jed

Extensiebeheer

De geïnstalleerde extensies zijn te beheren via Extensies > Extensie beheer. Hier kun je nieuwe extensies installeren, up daten en beheren. Joomla bestaat zelf ook uit allerlei extensies, zoals het artikelbeheer en categorie beheer. Je ziet daarom al een lijst van geïnstalleerde extensies.extensiebeheer

Beheren

Hier vind je een overzicht van alle geïnstalleerde extensies op een website. Bekijk de lijst eens om een idee te krijgen van wat er standaard al aanwezig is in Joomla.

Upload pakketbestand

Dit is de meestgebruikte methode om een extensie te installeren. Je downloadt een zip-bestand van de website van de extensieontwikkelaar en slaat deze op de computer op. Daarna selecteer je hier het zip-bestand en klik je op ‘Uploaden & installeren’.

Updaten

Via de subpagina Updaten kun je updates van extensies installeren als deze beschikbaar zijn. De extensie moet hiervoor wel het Joomla-updatesysteem ondersteunen.

Installeren vanaf web activeren

Het is ook mogelijk om de Joomla Extensions Directory in het beheer van je site te tonen. Bij steeds meer extensies kun je met een druk op de knop de extensie installeren en is het niet langer nodig om de extensie eerst via de website van de ontwikkelaar te downloaden. We gaan dit gebruiken en activeren daarom deze functionaliteit.

Tabblad toevoegen

In het extensiebeheer zie je bovenaan een melding met de knop ‘Tab “Installeren vanaf web” toevoegen’. Door hierop te klikken, activeren we de functionaliteit.

installweb 01

Installeren vanaf web

Als eerste tabblad is nu Installeren vanaf web zichtbaar geworden. Aan de linkerzijde zien we de categoriestructuur van de JED terug en we kunnen de zoekfunctie gebruiken om de juiste extensie te vinden.

installweb 02

Wat zijn extensies?

soortenextensies

Extensies is de verzamelnaam voor Joomla-uitbreidingen. Er zijn vijf typen extensies: componenten, modules, plug-ins, templates en talen.

Componenten

Componenten zijn van alle types de grootste en meest complexe. Veelal zijn het kleine applicaties in Joomla en bestaan uit een site en beheergedeelte. Het artikel beheer van Joomla is ook een component. Op iedere pagina van de site is maximaal één component actief. In het beheermenu staan de geïnstalleerde componenten onder ‘Componenten’.

Modules

Modules zijn een stuk kleiner. Het zijn de kleinere blokjes met content of functionaliteiten rond een component op de website. Per menu-item wijs je modules toe aan specifieke posities van de template. Je kunt er op een pagina zoveel tonen als je zelf wilt. Vaak zijn de modules gekoppeld aan een component en tonen dan data uit het component, bijvoorbeeld de vijf meest recente artikelen. De modules staan in het beheer onder Extensies > Modulebeheer.

Plug-ins

Plug-ins zijn extensies die op de achtergrond van de site draaien en hebben niet altijd een zichtbaar effect op de pagina. Ze haken in op specifieke acties die worden aangeroepen bij het opslaan of tonen van content. Zo kunnen plug-ins bijvoorbeeld woorden filteren bij het opslaan van een artikel, maar verzorgen ze ook de leesmeerlinks. Plug-ins staan in het beheer onder Extensies > Pluginbeheer.

Templates

Ook templates zijn extensies en verzorgen het uiterlijk van de website. Via het template wordt bepaald waar de content van een pagina komt te staan en hoe het eruitziet. Templates zijn vrij eenvoudig naar wens aan te passen. De templates staan in het beheer onder Extensies > Templatebeheer.

Talen

Talen zijn vrij simpele extensies. Ze bevatten alle statische teksten van Joomla in een specifieke taal. Er zijn meer dan 65 talen beschikbaar. Je kunt meerdere talen installeren, zodat gebruikers de statische teksten in hun voorkeurstaal te zien krijgen. Talen zijn te vinden en te installeren onder Extensies > Taalbeheer.

Beperking van Joomla.com

Een van de grootste beperkingen van Joomla.com-sites, is dat je geen extra extensies kunt installeren. Standaard bevat Joomla.com echter wel een aantal extra extensies om te voorzien in de meest gevraagde functionaliteiten, zoals reacties, social media en Google Maps. Een overzicht van de beschikbare Joomla.com-extensies en hoe je deze kunt gebruiken, is te vinden op tutorials.joomla.com/extensions.

1000 Resterende tekens


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.