Waarschuwing
Kan map niet verwijderen. Pad: /data/sites/web/joomlacommunitynl/data/test.joomlacommunity.nl/public_html/cache/com_content
Bericht sluiten

Stap 05 - Categorie structuur opzetten

Voordat we content in de vorm van artikelen gaan toevoegen, zal eerst de categoriestructuur van de site opgezet moeten worden. Een goede categoriestructuur helpt bij het eenvoudig terugvinden van artikelen in het artikelbeheer.
Daarnaast kun je gemakkelijk een overzicht van artikelen uit een specifieke categorie op de website zelf tonen. Joomla geeft je hierin veel flexibiliteit. Je bent volledig vrij om de categorieën te structureren, zodat deze precies aansluiten bij de wensen van je site. Voor de ene site is dit een platte categoriestructuur met maar een aantal categorieën, voor een complexere site kan dit een gelaagde categorie structuur zijn met tientallen categorieën over verschillende niveaus.

Categoriebeheer

Het categoriebeheer is te vinden onder Inhoud > Categorieën en toont een overzicht van de categorieën binnen een site.

categoriebeheer

1 Categorie aanmaken

Klik op de deze knop om een nieuwe categorie aan te maken.

2 Werkbalk

In de werkbalk staan diverse knoppen waarmee je in een keer de geselecteerde items kunt publiceren/depubliceren of in de prullenbak kunt gooien.

3 Sidebar

Door op het pijltje aan de linkerzijde te klikken, wordt de sidebar zichtbaar. Hierin kunnen submenu’s en filters staan.

4 Categorieën doorzoeken

Via dit zoekvenster kun je zoeken naar een categorie door een (deel) van de titel in te voeren.

Categorie aanmaken

Categorie hernoemen

Standaard is na de installatie van Joomla de categorie Uncategorised (ongecategoriseerd) aanwezig. Klik op de titel van deze categorie om die te bewerken. Pas de titel aan in ‘Algemeen’ en maak het alias-veld leeg. Klik op de knop Opslaan & sluiten in de werkbalk om de wijziging op te slaan en terug te keren naar categoriebeheer.

01 hernoemen

Categorie aanmaken

Klik in categoriebeheer op de groene Nieuw- knop in de werkbalk om een nieuwe categorie aan te maken. Geef deze categorie de titel ‘Kooktips’. Alle andere instellingen laten we staan. Klik op Opslaan & nieuw om de categorie op te slaan en direct nog een nieuwe categorie aan te maken. Geef deze categorie de titel ‘Recepten’. Klik wederom op Opslaan & nieuw.

02 aanmaken

Subcategorieën aanmaken

We maken nu voor ‘Voorgerechten’, ‘Hoofdgerechten’ en ‘Nagerechten’ een subcategorie aan in ‘Recepten’. Dit doen we op dezelfde manier, maar stellen ‘Recepten’ in als ‘Hoofdcategorie’ aan de rechterzijde van het invoerscherm. Ook vullen we voor deze categorieën bij het grote Beschrijving-invoerveld een omschrijving in die uiteindelijk zichtbaar wordt op de website .

03 subcategorie

Bewerk categorie

Door op de titel van een categorie te klikken kun je het item bewerken. Een vergelijkbaar invoerscherm krijg je bij het aanmaken van een nieuwe categorie.

categorie

1 Opslaan

Door op Opslaan te klikken sla je een item tussentijds op, maar je blijft in dezelfde weergave.

2 Opslaan & sluiten

Met Opslaan & sluiten bewaar je de aanpassingen en keer je terug naar het overzicht van de items, bijvoorbeeld categoriebeheer.

3 Opslaan & nieuw

Als je een serie nieuwe items maakt, kan deze knop je een hoop tijd besparen. Het slaat het huidige item op en toont daarna een leeg invoerscherm, waarmee je direct weer een nieuw item kunt aanmaken.

4 Opslaan als kopie

Als je een nieuw item wilt maken op basis van een bestaand item, is deze knop erg handig. Open een bestaand item, pas het naar wens aan en klik op Opslaan als kopie om de aanpassingen als een nieuw item op te slaan zonder dat het bestaande wordt aangepast.

5 Titel

Hier voer je de titel van het item in, dit wordt ook zichtbaar voor bezoekers op de site.

6 Alias

De alias wordt automatisch door Joomla gegenereerd bij het opslaan en wordt gebruikt voor de url-opbouw van de website. De alias mag alleen kleine letters, cijfers en koppeltekens bevatten. Alle andere karakters worden automatisch gefilterd.

7 Hoofdcategorie

Hier selecteer je eventueel de hoofdcategorie als je wilt dat een categorie onder een andere categorie valt. Door - Geen hoofd - te selecteren wordt het een hoofdcategorie.

1000 Resterende tekens


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.